Nasveti za premagovanje odvisnosti

Ko enkrat začneš s programom za zdravljenje, ti lahko naslednji nasveti nekoliko olajšajo trnovo pot:

  • O svoji odločitvi o prenehanju jemanja drog in alkohola povej prijatelju.

Pravi prijatelji bodo spoštovali tvojo odločitev. To lahko pomeni, da boš mogoče moral/a poiskati nove prijatelje, ki te bodo 100% podpirali. Če se ravno ne zgodi, da bi se vsi prijatelji hkrati s tabo odločili, da prenehajo z drogami, se verjetno ne boš mogel več družiti z njimi.

  • Dogovori se s prijatelji ali družinskimi člani, da so dosegljivi, če bi potreboval/a njihovo pomoč in podporo.

Včasih se ti lahko zgodi, da boš moral/a koga poklicati sredi noči, samo zato, da bi se pogovorjal/a. Če preživljaš težke čase, ne poskušaj skozi to iti sam/a – pusti, da ti prijatelji in družinski člani pomagajo.

  • Udeležuj se samo prireditev, kjer veš, da ne bodo točili alkohola.

Verjetno je varno iti v kino, vendar pa je boljše, da se izogneš petkovi zabavi, vsaj dokler ne boš zelo prepričan/a v to, da nikoli več ne boš poskusil/a droge. Udeležuj se in načrtuj dejavnosti, kjer ne prihajaš v stik z drogami ali alkoholom. Pojdi v kino, na bowling, ali pa se vpiši na kakšen krožek.

  • Imej načrt, kaj boš naredil/a, če se znajdeš na mestu, kjer boš prišel/prišla v stik z drogo ali alkoholom.

Včasih se je težko upreti skušnjavi, ampak če imaš načrt, kakšen bo tvoj odziv v takšnem primeru, bo vse ok. Naredi načrt s starši, sorojenci in drugimi ljudmi, ki te podpirajo. Dogovorite se za določeno kodo ali stavek, da če jih pokličeš po telefonu in jim poveš to kodo, bodo vedeli, da te morajo priti iskat in te odpeljati iz kraja, kjer se nahajaš.

  • Opominjaj se, da odvisnost še ne pomeni, da si šibka ali slaba oseba.

Če padeš nazaj v stare navade, govori z odraslo osebo tako hitro, kakor je mogoče. Ni se ti potrebno ničesar sramovati, ampak je pomembno, da čim hitreje dobiš pomoč in podporo, tako da ves trud, ki si ga vložil/a v okrevanje, ni bil zaman.

Če te skrbi za prijatelja, ki je zasvojen, lahko uporabiš te nasvete z namenom, da mu pomagaš. Povej mu, da si mu na voljo za pogovor in mu/ji ponudi podporo. Če opažaš, da prijatelj spet zahaja na stare poti, se odkrito pogovori z njim in vprašaj, kako lahko pomagaš.

Če je prijatelj ponovno zašel v drogo in alkohol ter noče pomoči, naj te ne bo strah govoriti z odraslo razumevajočo osebo, kot so starši ali šolski psiholog. Mogoče se ti zdi to izdaja prijatelja, vednar je to največ in najboljše, kar lahko narediš.

Prijatelja, ki se bori z zasvojenostjo, pohvali in ga vzpodbujaj. To, da ti je pomembno, kaj se dogaja z njim, je zanj motivacija, ki jo vsekakor potrebuje.