Pričarajte lepoto božiča z okraski in darili, ki ste jih ustvarili sami

V decembrskem času smo obkroženi s pravo poplavo reklam, ki nas napeljujejo, s čim naj obdarujemo bližnje. Zlasti otroci se težko uprejo vsem raznolikim igračam. Vendar pa se z mrzličnim kupovanjem stvari, ki jih ne potrebujemo, vse bolj oddaljujemo od pravega vzdušja Božiča in od tega, zakaj ga pravzaprav praznujemo.

Niso darila tista, ki so pomembna, ampak tisto, kar se skriva za njimi – čar obdarovanja, to, da nekomu – lahko tudi sebi – z drobno pozornostjo pokažemo, da nam je mar zanj.  Če imate otroke, lahko darila ustvarite skupaj z njimi. Tega se lahko lotite tudi s prijatelji ali partnerjem. Tako boste poglobili medsebojne vezi ter se ob tem še zabavali. Zakaj ne bi tokrat odmislili stresnega nakupovanja ter se raje prepustili domišljiji in ustvarjalnosti? Naj bo ta Božič drugačen! Lahko pa naredite nekaj dobrega tudi za tiste, ki so v stiski. Tako se boste sami počutili bolj izpolnjene in obenem bili dober zgled za druge. Otrokom pa boste s pomočjo skupnosti pokazali, da nas posvečanje časa, truda in prijaznosti v dober namen prav tako napolni z zadovoljstvom, kot če prejmemo kup daril.

Vseeno pa obdarovanje ostaja velik del Božiča. Ob opazovanju, kako drugi z veseljem odpirajo naša darila, nam vztrepeta srce. Še toliko bolj, če smo ta darila naredili sami, z lastnim trudom in ustvarjalnostjo.

Pripravili smo vam nekaj idej, kako lahko obdarujete bližnje.

Ustvarite album s fotografijami. Ne le da boste tako ohranili lepe spomine in jih organizirali, ampak boste bližnjim tudi pokazali, koliko vam pomenijo. Doma izdelana darila tudi pokažejo, da smo vanje vložili veliko truda, časa in misli.

Natisnite najljubšo družinsko fotografijo in izdelajte okvir zanjo.

Spodbudite otroke k ustvarjalnosti: naj naredijo izdelke iz kolaža, narišejo risbico, sestavijo mozaik. Za te izdelke nato oblikujte zabavne okvirje, pri čemer vam lahko pomagajo tudi sami.

Za stare starše lahko izdelate družinsko drevo (iz fotografij ali risb), ki jih nato vpletete v narisano drevo. Takšnega darila bodo še posebno veseli.

Okrasite dom z okraski, origamiji in drugimi tehnikami oblikovanja papirja. V knjižnici si sposodite knjigo o tem ali pa se prepustite lastni domišljiji in ustvarjalnosti.

Združite videoposnetke vas in vaših bližnjih in iz njih naredite film. To je veliko bolj enostavno, kot se vam zdi, saj na internetu obstaja mnogo brezplačnih programov, ki so poenostavljeni za širše uporabnike.

Specite piškote ter jih zavijte v prozoren ovijalni papir, okrasite s pentljo ali z darilnim trakom.

Ustvarite lastne domače muslije ter jih podarite v stekleni posodi. Recept lahko najdete TU.

Pokažite otrokom in bližnjim in konec koncev tudi sebi, da so prazniki čas prijetnih trenutkov, veselja, notranje izpolnjenosti in zabave in ne zgolj stresno predbožično maratonsko tekanje od trgovine do trgovine. Bistvo Božiča ni v tem, da damo ali prejmemo neskončno mnogo na hitro kupljenih materialnih daril, ampak v tem, da to, kar podarimo, podarimo  s srcem.