[BLOG] Ali mame damo dovolj?

Mamina ljubezen se kaže v skrbi za otroka. A v današnjem tempu življenja to pomeni več kot to, da ga nahrani, neguje, obleče in pocrklja.

V današnjem svetu mati skrbi še za to, da njen otrok s svojim potencialom hodi ob boku svojim vrstnikom, če že ne pred njimi. Vrši se boj, kdo bo zmagal, kdo bo bolj zrastel, kdo bo uspešnejši, in mame na najrazličnejših področjih poskušamo otrokom omogočiti, da bodo konkurenčni. Zato, da bodo lahko dobro živeli, da bodo med tistimi, ki jim gre dobro, in ne med tistimi, ki jim je težko.

V tem, ko skušamo mame zaščititi in okrepiti otrokovo pozicijo na družbeni lestvici, izgubljamo stik s svojo negujočo naravo. Še vedno otroke nahranimo, negujemo, jih oblečemo in pocrkljamo, a premalokrat iz pristne ljubečnosti in premnogokrat iz strahu, da ne bomo dale dovolj.

V tej podganji dirki se ženska izčrpa do te mere, da ji ni več všeč, kakšna mama je postala. Mama, ki nad otrokom nerga, se pritožuje, ga priganja in krha njun odnos. V težnji, da bi okrepila njegovo samopodobo, jo iz strahu nenamerno spodkopava. V prizadevanju, da bi mu ponudila najboljšo podlago za hitro napredovanje v življenju, otroka pravzaprav hromi.

V osnovi mati le izvaja svojo ljubezen skozi skrb, a ko vse skupaj izvira iz strahu, ne more imeti dobrih posledic, vsaj ne dolgoročno. Takšen način vodi v odtujenost, od svojih bližnjih in od same sebe.

V prvi vrsti vidim rešitev v tem, da mati odlično poskrbi za svoje potrebe in da spušča kontrolo nad stvarmi, ki zanjo in za njeno družino niso izrednega pomena. S takšno prakso si bo mati povečala notranji občutek vrednosti in samospoštovanja in bo tako tudi bolj odprta za pomoč od zunaj.

Pomoč od zunaj prav tako vidim kot ključno, vendar lahko nastopi šele, ko jo je mati pripravljena sprejeti. Vsakemu, ki ima izkušnjo skrbi in vzgoje otroka, je smiseln stavek: “Za vzgojo otroka je potrebna cela vas.” V trenutni družbeni ureditvi stvari potekajo nekoliko drugače, a še vedno je za srečno mamo in posledično srečnega otroka potrebna podpora za celo vas ljudi.

Mamicam bi na tem mestu rada sporočila, da si zagotovo zaslužite še več podpore, kot jo že prejemate, vse ostale pa bi povabila, da se vzdržijo kritike in mamam raje poklonijo spodbudno besedo.

Tako lahko skupaj ustvarjamo svet, ki bo vreden za prihodnje rodove.