O NAS

Društvo za psihološko svetovanje Kameleon je prostovoljno, nepridobitno, neprofitno in humanitarno združenje, ki deluje v dobro otrok, mladostnikov, odraslih in starejših. 

Osnovni namen društva je nudenje brezplačnega spletnega psihološkega svetovanja vsem generacijam in ozaveščanje javnosti o duševnem zdravju ter področju psihologije. Svoje vsebine delijo prek spletne strani, socialnih omrežij (Instagram in Facebook) in v obliki spletnih predavanj in delavnic.

Svetovalci so prostovoljci, najmanj diplomirani psihologi, ki so za izvajanje psihološkega svetovanja in informiranja ustrezno usposobljeni. Med njimi so tudi magistrice psihologije in edukantke integrativne psihoterapije na IPSA. Svetovalci imajo redne vodene mesečne intervizije, izobraževanja ter možnost supervizije. Mentoriranje prostovoljcev poteka vsaj pol leta pri vseh svetovalnih in podpornih pogovorih. 

Trenutno ni možno opravljanje supervizirane prakse. Izobraževanja za svetovalce potekajo enkrat letno oz. po potrebi. Prostovoljci, ki bi želeli soustvarjati vsebino in sodelovati v društvu, se lahko vedno pridružijo s prošnjo na e-naslov info@svetovalnicakameleon.si. Po dogovoru in v zameno za plačilo se lahko izvedejo delavnice ali predavanja v živo (npr. OŠ, SŠ, podjetja,…).

Svoje poslanstvo opravljajo po celotni Sloveniji. Delovanje društva temelji na načelih enakopravnega in prostovoljnega združenja članov ter na načelih javnega dela. Ustanovljeno je bilo leta 2010, in sicer so ustanovni člani Anja Goršek, Darko Mihael Čibej in Irena Špan.

Društvo od decembra 2019 vodi Selena Rozman in je s 24. 5. 2022 postala predsednica društva.

Društvo deluje na prostovoljni bazi in ni financirano.

Več o članstvu v društvu si lahko preberete v statutu.

Društvo Kameleon STATUT 2022

"Društvu sem se kot prostovoljka svetovalka pridružila leta 2017. Moj cilj je predstavljal pridobiti izkušnje ter brezplačno pomagati ljudem, ki so želeli na anonimen način najti sogovornika, ki jih bo slišal, skušal razumeti, spodbujal k raziskovanju sebe, psihoeduciral ter, po potrebi, ustrezno usmeril naprej. Ugotovila sem, da je spletni način nudenja psihološke podpore zelo pomembna preventivna dejavnost pri zmanjševanju duševnih stisk ljudi in ozaveščanju o duševnem zdravju. Tekom let sem pridobila veliko izkušenj ter vpogled v področje duševnega zdravja po Sloveniji. Oblikovala sem nov način dela, sodelovanja in strokovnega razvoja prostovoljk_cev, kar počasi, a vztrajno, razvijamo naprej. Veseli me, da je z mano ekipa super oseb, s katerimi si delimo isto vizijo - na individualni kot tudi javni ravni si želimo izboljšati duševno zdravje ter promovirati področje psihologije. Izpostavila bi, da se mi zdi pomembno povezovanje mladih psihologinj_ov s celotne Slovenije, kar nam v društvu uspeva. Nekaj več besed pa v intervjuju s klikom na mojo sličico :)."