Kakšna je razlika med zlorabo substanc in odvisnostjo?

Meja med zlorabo substanc in odvisnostjo je zelo tanka. Zloraba substanc pomeni, da uporabljamo dovoljeno ali nedovoljeno substanco na napačen način. Odvisnost se začne z zlorabo.

Določeno substanco (npr. alkohol) lahko zlorabljaš, brez da bi šlo pri tem za odvisnost. Primer: Če je Tomaž nekajkrat kadil travo, še ne pomeni, da je odvisen, pomeni pa, da zlorablja prepovedano substanco, kar pa lahko vodi v odvisnost.

Ljudje so lahko odvisni od različnih stvari. Ko pomislimo na odvisnost, navadno pomislimo na alkohol in nedovoljene droge. Vendar odvisni smo lahko tudi od zdravil, cigaret, lepila…

Nekatere substance pogosteje povzročajo odvisnost kot druge. Kor primer, heroin ali kokain lahko vzamemo samo enkrat ali dvakrat, in smo že odvisni ter izgubimo nadzor nad jemanjem.

Odvisnost pomeni, da oseba nima nadzora oz. kontrole nad uživanjem droge ali alkohola. Nekdo ki je npr. odvisen od kokaina, ga mora na vsak način imeti. Odvisnost je lahko psihološka, telesna ali oboje.

FIZIČNA ODVISNOST

Pri telesni odvisnosti telo postane dobesedno odvisno od neke snovi in ne more brez nje (tudi kajenje povzroča fizično odvisnost). Obenem pomeni, da se nam toleranca za neko snov zviša, tako da oseba potrebuje vedno večji odmerek snovi, da občuti isti učinek kot na začetku, ko je pričel z jemanjem neke droge ali alkohola.

Nekdo, ki je fizično odvisen in preneha z jemanjem neke snovi, kot je droga, alkohol ali cigareti, lahko občuti odtegnitvene simptome: prebavne težave, tresenje, krče in se v splošnem počuti zelo slabo.

Zaradi alkohola je bilo uničenih veliko družin in napisanih nešteto žalostnih zgodb. Veliko ljudi je zaradi zasvojenosti pristalo na ulici. Ne ponavljaj njihovih napak. Pri alkoholu si je dobro postaviti pravo mero v mladosti,  takrat, ko še imaš nadzor nad sabo. Pazi, da občasno popivanje ne preraste v zasvojenost.

PSIHOLOŠKA ODVISNOST

Do psihološke odvisnosti pride, ko oseba hrepeni in si želi neke snovi psihološko ali čustveno. Ti ljudje občutijo neizmerno željo po drogi. Sposobni so lagati in krasti, da bi prišli do nje.

Oseba prestopi mejo med zlorabo substance in odvisnostjo takrat, ko se preneha truditi, da bi ji droga omogočila zabavo ali bi se zadela, ampak je od nje odvisna in ne more brez nje. Celotna pozornost in življenje se usmeri v to, da bi prišla do droge. Odvisna oseba, ne glede na to, ali gre za telesno ali psihološko odvisnost (ali oboje), nič več ne čuti, da ima izbiro, ali bo drogo vzela ali ne.
VIR NASLOVNE SLIKE: WoodenEarth.com https://www.woodenearth.com/