[BLOG] Kako (je) imeti resno razmerje z nekom, ki ima depresijo?

Z depresijo se bojujem že več kot pet let. Ta boj mi vzame veliko moči, tudi tiste, ki bi jo lahko posvetila drugim stvarem. Kar nekaj časa pa sem tudi že v resni zvezi, v tem trenutku že skoraj sedem let. To pomeni, da sem kljub simptomom uspela vzdrževati pozitiven odnos z osebo, ki mi je zelo pomembna – v zelo slabih in tudi zelo dobrih časih.

Veliko ljudi me vpraša, kako je sploh možno, da kljub depresiji moj partner še vedno vztraja v zvezi z mano. To vprašanje me vsakič sproti prizadene, sploh zaradi tega, ker je ravno to tisto, kar me velikokrat sprašujejo moje depresivne misli. Zakaj? Ampak v tem zapisu se s to temo ne bom preveč ukvarjala. Danes bi rada izpostavila nekaj dobrih praks, ki sva jih uvedla, in so najinem odnosu ogromno pomagale.

  1. Umik ni možnost.

Vsakič, ko se počutim slabše, se zelo rada zaprem sama vase in pobegnem stran od sveta – tako ostanem sama s svojimi negativnimi mislimi. Prav to je tisto, kar sva s partnerjem vzpostavila – ne smem se umakniti. Moram se potruditi ostati v sedanjem trenutku, ki je čim bolj nevtralen, ki ni ne dober in predvsem ni slab.

  1. Povedati je treba, ko nekaj ni v redu.

Komunikacija se mi zdi ključna. Velikokrat se zgodi, da zaradi negativnega razumevanja povedanega ali napisanega sama stvar razumem popolnoma napačno. Sčasoma sem se naučila, da moram prav zato vsakič, ko česa ne razumem popolnoma, to povedati, saj lahko s pogovorom to razčistiva in ne pride do slabe volje na nobeni strani.

  1. Komunikacija je nujna!

Ne samo ko kaj ni v redu, besedna komunikacija je nujna tudi takrat, ko je vse zelo dobro. Sama sem pri sebi ugotovila, da imam težavo s prikazovanjem pozitivnih čustev z obrazom ali telesno govorico – velikokrat tudi takrat, ko sem vesela, izgledam, kot da sem zelo žalostna, četudi nisem. Zato je nujno potrebno ubesediti tudi zadovoljstvo, pozitivna čustva in podobno.

  1. Potrebno si je vzeti čas

Ne maram sprememb – ne maram sprememb okolja, vremena, letnih časov ipd. Težko se jim prilagodim, kar je eden izmed simptomov depresije. Zato sem ugotovila, da je nujno, da si vzamem več časa, sploh če partnerja ne vidim dlje časa. Šele čez nekaj časa se namreč popolnoma navadim na njegovo (ponovno) prisotnost in se popolnoma sprostim, kar privede do bolj pozitivnih čustev.

Depresija ne pomeni nujno konec vseh pomembnih odnosov. Ti nam lahko pomagajo pri boju z njo in nas naredijo močnejše in srečnejše. Zahtevajo pa kar nekaj prilagajanja in iskanja dobrih praks. Seveda z obeh strani.