Duševno zdravje zdravstvenih delavcev

Pozdravljeni!

V Društvu za psihološko svetovanje pričenjamo z novim projektom Duševno zdravje zdravstvenih delavcev. Zadnja leta lahko spremljamo nezadovoljstvo, ki se pojavlja s strani javnosti, kakor tudi s strani zdravstvenih delavcev.

Od leta 2021 naprej so se krepile raziskave o zdravstvenih delavcih in duševnem zdravju v obdobju pandemije COVID-19. Npr. v diplomski nalogi iz leta 2021 je Ćošić ugotovila, da so bili zdravstveni delavci v času epidemije in pandemije utrujeni, prestrašeni, pogosto so se soočali s smrtjo in preobremenjenostjo, kar je povzročalo stres, depresijo in anksioznost. Pregelj (2022) je ugotovila podobno, da je bila višja raven anskioznosti značilna za ženske v primerjavi z moškimi ter za medicinske sestre in zdravstvenike v primerjavi z zdravnicami in zdravniki. Rezultate potrjuje tudi pregled literature. Prevalenca anksioznosti med zdravstvenimi delavci je 12,3–35,6 % (Višič in Sočan, 2022). Zdravstveni kader je trpel za pomanjkanjem osebja, prostorov in ustrezne opreme. Medicinske sestre so v času epidemije doživljale velike obremenitve, pritiske ter občutke utrujenosti, nemoči in tesnobe. Nekatere so trpele za depresijo, posttravmatsko stresno motnjo ter težavami, povezanimi s slabo kakovostjo spanja (Kogoj, 2022).

Raziskava Mladih zdravnikov Slovenije iz leta 2022 o spoštovanju delavskih pravic mladih zdravnikov in zobozdravnikov, v kateri je sodelovalo kar 430 mladih zdravnikov in zobozdravnikov, je dostopna tukaj. Rezultati so pokazali na preobremenjenost, neplačano delo, propadajoč letni dopust, stisko zaradi slabih odnosov, mobing, nespoštovanje normativov, razporejanje na več delovišč hkrati, neomogočanje odmora za malico itd.

S čim se dejansko soočajo zdravstveni delavci in kakšno je njihovo subjektivno doživljanje, bomo raziskovali v sklopu projekta.

Ste zdravstveni delavec?

Namen projekta Duševno zdravje zdravstvenih delavcev je ozaveščati javnost o subjektivnem doživljanju zdravstvenih delavcev in s tem krepiti razumevanje ter povezovanje na družbeni ravni.

Oblikovali smo 22 vprašanj, ki zaobjemajo področje duševnega zdravja v odnosu do javnosti, delovnega okolja in vpliva na zasebno življenje. Vprašanja so postavljena v obliki strukturiranega ali polstrukturiranega intervjuja. Na vprašanja lahko odgovorite sami (strukturiran intervju), z veseljem pa bi z vami tudi izvedli pogovor v živo (polstrukturiran intervju npr. prek Zooma ali v živo v Ljubljani) in tako pisanje prepustite nam. Intervju bosta izvajala študenta psihologije in se bo za namene transkripcije pogovor snemal. Več informacij o izvedbi intervjuja najdete na spodnjih povezavah.

Intervju smo razdelili na več sklopov: predstavitev, odnos javnosti do zdravstvenih delavcev, stiske na delovnem mestu, vpliv delovnega mesta na duševno zdravje, motivacija in ovire, medosebni odnosi, delavnik, prosti čas, vpliv delovnega mesta na bližnje, prihodnost in drugo.

Če ste zdravstveni delavec (radiolog, medicinska sestra, zdravnik, zdravstveni tehnik, klinični psiholog itd.,), vabljeni k sodelovanju pri izvedbi intervjuja.

Povejte svojo zgodbo!

INTERVJU: Prijavnica za izvedbo intervjuja (Zoom ali v živo)

 https://forms.gle/PgvRj6qK5TeUwBKv6

_______

INTERVJU: Odgovorite na vprašanja sami

https://forms.gle/7ZoP3DW3APmSudhL8

 

Intervju bomo objavili na naši spletni strani ter socialnih omrežjih Instagram in Facebook.

Projekt časovno ni omejen.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na info@svetovalnicakameleon.si
.
.
Veselimo se sodelovanja!
Društvo Kameleon
___________________
Projekt ni financiran in se izvaja prostovoljno na pobudo prostovoljcev Društva Kameleon.

 

VIRI

Ćosić, A. (2021). Duševno zdravje zdravstvenih delavcev v času pandemij : diplomska naloga [Diplomsko delo, Univerza na Primorskem]. Repozitorij Univerze na Primorskem. https://repozitorij.upr.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=16128

Kogoj, Š. (2022). Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje medicinskih sester : diplomsko delo [Diplomsko delo, Š. Kogoj]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=141824

Mladi zdravniki Slovenije (2022). Zbudite nas za prvi maj! Anketa o spoštovanju delavskih pravic med mladimi (zobo)zdravniki. https://mladizdravniki.si/zbudite-nas-za-prvi-maj-anketa-o-spostovanju-delavskih-pravic-med-mladimi-zobozdravniki/

Pregelj, A. (2022). Osebni dejavniki duševnega zdravja zdravstvenih delavcev v času epidemije COVID-19 : magistrsko delo [Magistrsko delo, A. Pregelj]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=142027

Višič, U. in Sočan, M. (2022). Pomen pandemije covida-19 za duševno zdravje medicinskih sester in zdravnikov: pregled literature. Obzornik Zdravstvene Nege56(4), 301–310. https://doi.org/10.14528/snr.2022.56.4.3113