8 načinov obvladovanja stresa

V današnjem hitrem tempu življenja je stres postal že del vsakdana. Zaradi stresa se lahko počutimo preobremenjeni in smo tik pred tem, da nas potisne čez mejo lastnih zmožnosti. Medtem ko so manjše količine stresa včasih celo koristne, če se mu znamo zdravo postaviti po robu, nas lahko močan stres fizično in psihično izčrpa.

Posledic stresa je mnogo, od debelosti do kardio-vaskularnih bolezni, zato je zelo pomembno, da znamo močan stres pravočasno prepoznati ter se ga naučiti obvladovati. Stres lahko obvladujemo že z majhnimi koraki v smeri spreminjanja nezdravih vedenj.

Z vami delimo osem nasvetov, kako se uspešno soočati s stresom:

  • Naučite se bolj učinkovito upravljati s svojim časom: dnevno veliko časa posvetimo različnim opravilom, zato je dobro, če si jih skušate razdeliti po pomembnosti. Manj pomembna opravila lahko nekoliko počakajo, pomembno pa je, da ne odrivate neprijetnih opravil. Skušajte jih opraviti najprej, da o njih ne boste več razmišljali.
  • Upoštevajte svoje omejitve in zmožnosti: sami sebi pogosto povzročimo veliko stresa s tem, ko se trudimo, da bi bili všeč drugim ljudem ter jih ne želimo razočarati.  Na koncu končamo tako, da delamo bistveno več, kot naj bi. Bodite samozavestni in recite “ne“, če nečesa ne zmorete, in pri tem ne imejte slabe vesti.
  • Ugotovite, kaj vas spravlja v stres: vzemite si čas in razmislite, kaj vam povzroča skrbi, ter poskušajte spremeniti svoje misli in delovanje v smeri zmanjšanja stresa. Razmislite o vzrokih, ki vplivajo na vaše zdravje, in o tem, kako bi jih lahko obvladali, se z njimi soočili in vnesli v življenje potrebne spremembe.How to Turn Stress into a Growth Opportunity | Lead Read Today | Lead Read Today
  • Izogibajte se nepotrebnim konfliktom: osredotočite se na situacije, iz katerih lahko izpeljete kar najboljše. Razmislite o rešitvah za nesoglasja. Razmislite, kaj je pravi vzrok za konflikt, in se soočite z njim.
  • Sprejmite stvari, ki jih ne morete spremeniti: težavnih situacij ni vedno mogoče spremeniti. Če je tako tudi v vašem primeru, prepoznajte in sprejmite stvari takšne, kot so, in se osredotočite na tiste vidike, na katere lahko vplivate.
  • Vzemite si čas za sprostitev in si napolnite baterije: poleg praznikov je priporočljivo, da si enkrat na leto vzamete odmor za nepretrgoma 10-14 dni. Delovna učinkovitost pa se vam bo povečala že po 10-15 minutnem odmoru med delavnikom. Izkoristite ta čas za sprostitev.No sweat: top tips to deal with stress and create a calmer life this year | Virgin
  • Izkoristite nekaj prostega časa za prijatelje: prijatelji nam pomagajo videti stvari z druge perspektive in nam olajšajo težave že s tem, da jih delimo z njimi. Aktivnosti s prijatelji nam pomagajo, da se sprostimo in se nasmejemo. To okrepi imunski sistem, ki je zaradi stresa pogosto oslabljen.
  • Izogibajte se alkoholu, nikotinu in kofeinu: dolgoročno uživanje teh substanc le pripomore k resnosti problemov, s katerimi se soočate. Kot primer, nikotin in kofein sta poživili in če ju zaužijemo preveč, se bo telo odzvalo s stresom ali pa celo sprožilo simptome anksioznosti. Po alkoholu pa se lahko zelo hitro počutimo depresivno.
  • Osredotočite se na pozitivne vidike vašega življenja: zagotovo je v vašem življenju vsaj nekaj, kar vas osrečuje. Vsak dan pred spanjem pomislite na tri stvari, za katere ste hvaležni, pa naj so to še takšne malenkosti, kot je lep sončen dan, misel, ki vam je polepšala dan, ali pa narava, ki se prebuja okoli vas. 

Vsebinski del članka smo prevzeli iz starejšega osnutka (iz leta 2012*) na naši spletni strani, v katerem viri niso bili navedeni.