Diagnosticiranje in zdravljenje depresije

Depresijo diagnosticira profesionalno usposobljen strokovnjak – npr. klinični psiholog ali psihiater. Ta se bo z vami pogovoril tudi o znakih oziroma simptomih, ki jih imate ali ste jih imeli.

Če opažate, da se vsaj eden od splošnih simptomov

  • depresivno razpoloženje (depresivnost),
  • oslabitev interesov in/ali oslabitev veselosti),

ter vsaj štirje od naslednjih simptomov

  • zmanjšanje ali povečanje telesne teže,
  • motnje spanca (nespečnost ali prekomerno zaspanost),
  • psihomotorna upočasnitev ali agitacija,
  • utrudljivost ali oslabitev življenjskih aktivnosti,
  • občutja ničvrednosti ali neustrezna občutja krivde,
  • oslabitev sposobnosti mišljenja ali koncentracije ali odločanja,
  • ponavljajoče se misli o smrti, samomorilne misli in samomorilni poskusi

pri vas pojavljajo že vsaj dva tedna brez določljivega vzroka, bi bilo dobro, da obiščete zdravnika. Vsak od nas se kdaj počuti brezvoljno in na dnu, vendar se ti občutki razlikujejo od klinične depresije v tem, da so pri depresiji ti znaki trajajoči ter v precejšnji meri vplivajo na vsa področja vsakdanjega življenja.

Depresija je podobno kot bipolarna motnja zelo odzivna za zdravljenje. Zdravljenje naj bi bilo hitro in relativno učinkovito v kar 80% primerov. Ponavadi je najbolj učinkovito zdravljenje kombinacija psihoterapevtskega pogovora in jemanje antidepresivov. Antidepresivi se pri otrocih in pri osebah z blago/zmerno depresijo odsvetujejo.  Na ta način si veliko ljudi hitro opomore, obenem pa ta način zdravljenja služi kot preventiva, da bi se depresija ponovno pojavila.

Pri diagnosticiranju depresije se je potrebno vprašati:

Ali se znaki depresije ponavljajo ter trajajo daljše obdobje? Se vam zdi, kot da nikoli ne popustijo ali izginejo in se ne spreminjajo močno iz dneva v dan, tudi takrat ko ni nobene očitnega razloga za takšno počutje?
Vam ti simptomi močno otežujejo vsakdanje življenje? Ne uživate več v ničemer, tudi v aktivnostih, v katerih ste včasih uživali? Pri zelo globoki depresiji je včasih že jutranja rutina, kot sta vstajanje in oblačenje, podobno zahtevna za osebo z depresijo, kot je plezanje na zelo visoko goro.

Glede podpore in zdravljenja so vam na voljo naslednje možnosti:

–  Pogovor z osebnim zdravnikom.

–  Pogovor s terapevtom.

–  Antidepresivi (na recept).

–   Spremembe načina življenja.

–   Samopomoč.

–   Komplementarne terapije.

Mogoče boste ugotovili, da je svetovanje najboljša izbira. Tako se boste lahko o svojih težavah pogovorili z nekom, ki mu lahko zaupate in je zato posebej usposobljen.  Soočili se boste lahko s svojimi občutki, ki vas notranje razžirajo, svetovalec pa vam bo pomagal najti rešitve in ustrezne strategije spoprijemanja s takšnimi občutki. Pomagal vam bo tudi poiskati vzroke, ki se skrivajo v ozadju depresije ter so jo povzročili. Na tak način boste boljše razumeli svoja čustva in občutke ter se aktivno soočili s težavami. Če ugotovite, da vam svetovanje ne ustreza,  se obrnite na splošnega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako se lahko še na druge načine spopadete z depresijo.

Pogovor z drugimi, svetovanje in terapija vam lahko pomagajo, a da se boste lahko osvobodili depresije, boste morali precej delati tudi sami na sebi. Ko ste v depresiji, morda čutite, kot da ste brez kontrole nad lastnim življenjem – a v resnici imate še vedno izbiro. Lahko izberete depresijo ter se še naprej nezdravo prehranjujete, ne telovadite, ves dan poležavate v postelji ipd., ali pa izberete drugo pot ter se potrudite priti iz depresije. Če boste skrbeli za svoje telo (z uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja…), se boste počutili čustveno močnejše in se boste lažje soočali z življenjem. Prav tako kot avto potrebuje za delovanje ustrezno gorivo, tudi vaše telo potrebuje hranilne snovi iz uravnotežene prehrane.  Tudi če ne občutite apetita, poskusite jesti zdravo  in pijte veliko vode.

Včasih, ko se počutimo zelo depresivno, se nam zdi življenje nesmiselno in brezbarvno, zato lahko  zlahka prezremo, koliko čudovitih stvari se dogaja okrog nas. Poskusite vsak dan iti na sprehod na svež zrak, npr. na sprehod v park, gozd, do bližnje naravne znamenitosti – in ob tem vsrkavajte vso lepoto, ki vas obdaja, poskusite začutiti naravo in biti eno z naravo. Tako se boste sprostili in si dvignili razpoloženje.

Postavite si majhne cilje – vsak dan si zapišite eno majhno stvar, ki jo želite storiti naslednji dan in poskusite to izpeljati. Bolj kot boste aktivni, manj časa se boste osredotočali na depresijo. Poskusite komunicirati z drugimi, kadar se vam le ponudi priložnost, saj se lahko v izoliranosti celo samopoškodujete in tako depresijo le poglobite.