Zastavljanje in doseganje ciljev

Za uspeh si moramo postaviti cilje, saj z njimi ohranjamo fokus in kontrolo nad svojim delom. Vedeti pa morate, kako si sploh zastaviti cilj, da bi le-tega lahko dosegli.

S postavljanjem ciljev naj bi v krajšem času dosegli več, bili bolj motivirani za svoje delo, se lažje osredotočili na prioritete ter bili na splošno bolj organizirani. Vse to pripelje tudi do povečane ravni samozavesti in večjega nadzora nad svojim življenjem [3].

Kako si zastaviti cilj, da ga bo kar najlažje doseči?

(Skoraj) kakršen koli cilj, ne glede na to ali je oseben ali posloven, je mogoče doseči, če si ga zastavimo po “SMART“ metodi. Dobro je, da si SMART cilje zapišemo na list papirja, saj je pomembno, da vsebujejo vseh 5 spodaj naštetih komponent [2].

SMART cilji so (5 glavnih komponent):

  • specifičnispecific«): specifični cilji naj bodo tudi merljivi. Pomembno je, da je opredeljen tako natančno oz. specifično, da ga ne morete zamenjati z nobenim drugim ter da lahko tisto, kar si zadate tudi izmerite. Primer tega: »Ta mesec bom izgubila 4 kilograme.«,
  • merljivimeasurable«)
  • dosegljiviachievable«): pred postavitvijo točno določenega cilja se vprašajte, v kolikšni meri je le-ta dosegljiv. Primer: »Vsak teden bom izgubila po 1 kilogram. Do tega bom prišla z vsakodnevno telovadbo in zdravo prehrano.«,
  • ustrezni oz. relevantnirelevant«): za cilj si postavite nekaj, česar si sami resnično želite in potrebujete. Naj to ne bo le želja nekoga drugega, vas pa nikakor ne zanima,
  • časovno omejenitime-sensitive«): zelo pomembno je, da ciljem, ki si jih zastavimo postavimo rok, do kdaj točno jih bomo dosegli. Primer: »Do 31.1. bom izgubila 4 kilograme.« [2]

6 korakov, kako doseči zastavljen cilj

  1. Cilji, ki si jih zastavite, naj bodo specifični in realistični: raziskave so pokazale, da ko se odločimo za spremembo, so najbolj uspešni tisti ljudje, ki si zastavijo specifične in realistične cilje. Veliko lažje je slediti odločitvi »Od zdaj naprej bom vsako sredo kolesaril od štirih do šestih popoldne« kot »Skrbel bom za svojo telesno pripravljenost.«
  2. Da sprememba postane navada, je potreben čas: navadno je potrebnih nekaj mesecev, da sprememba (na primer telovadba vsako jutro) preide v navado in postane rutinski del našega življenja. Za to so odgovorni naši možgani, ki se morajo privaditi na to, da je specifična sprememba postala del naše vsakodnevne rutine.
  3. Moč vizualizacije: bolj jasno kot si predstavljamo cilj, lažje in bolj verjetno ga bomo dosegli. V mislih si poskušajte predstavljati pot do cilja ter osvojeni cilj, in sicer od začetka poti do konca. Močneje kot se vživite v svoje predstave, lažje si boste predstavljali dosežen cilj in ga kasneje lažje osvojili. Dober primer so vrhunski smučarji, ki pred samim štartom vedno vizualizirajo celotno smučarsko progo, vsak ovinek in zavoj posebej, vse do cilja.
  4. Ponavljajte si zastavljen cilj, saj mu boste tako lažje sledili: vsako jutro na glas izgovorite svoj zastavljen cilj, saj s tem sami sebe opomnite kaj si želite in zakaj to počnete. Deluje tudi, če si to zapišemo na list papirja.
  5. Sledenje in ugajanje drugim ne deluje: ključnega pomena pri spremembah je, da želje izvirajo iz nas samih – nek cilj morate doseči, ker si to sami želite, ne pa zaradi partnerja, prijateljev ali nekoga drugega, ki to želi. Če nekaj počnemo, da bi ustregli drugim, je veliko težje slediti zastavljenemu cilju in ostati motiviran.
  6. Ovire še ne pomenijo neuspeha: spodrsljaji so del učnega procesa, ko želimo možgane privaditi na nov način razmišljanja. Včasih je potrebno poskusiti večkrat, da dosežemo cilj. Ampak s tem ni nič narobe – povsem normalno je, da občasno skrenemo s poti ali obupujemo, saj je pot do sprememb vse prej kot lahka. Potrebno si je zapomniti, da vsakomur kdaj spodleti, na kar se takrat opomnite in vztrajajte na zastavljeni poti [4].

Kako doseči cilj, ko nam upade motivacija 

Če ste že kdaj poskušali doseči cilj, ki ste si ga zastavili, prekiniti neko slabo navado ali napraviti določene spremembe v svojem življenju, najbrž veste, kako zahtevno je to lahko.

Pogosto mislimo, da bomo prebrodili zahtevno situacijo, če bomo le dovolj motivirani za dosego želenega cilja. Problem pa je, ker je motivacija pogosto nezanesljiva, saj nanjo zlahka vplivajo tako notranji (na primer strah, dolgčas, žalost) kot zunanji (na primer lakota, pomanjkanje spanja) dejavniki.

Pomislite, kdaj ste zadnjič poskušali narediti neko pozitivno spremembo. Najbrž ste začeli z veliko navdušenja in motivacije, čez nekaj tednov/dni/ur pa je le-ta (lahko) upadla. Kako pa lahko kljub temu dosežemo zastavljen cilj?

  1. Z oblikovanjem navad: začnite z majhnimi spremembami. Naši možgani skušajo porabiti čim manj energije, zato se manjših sprememb lažje držimo. Zelo pomembno pri oblikovanju navad je tudi to, da si vse življenjske spremembe in cilje, ki jih želite doseči zapišete in redno spremljate svoj napredek.
  2. S samokontrolo: raziskave so pokazale, da je samokontrola precej podobna mišicam – bolj kot vadite, močnejša bo postala. Kako lahko torej izboljšamo samokontrolo? Za začetek si izberite neko manjše opravilo, na primer, če ne uživate v telovadbi ampak imate namen izboljšati svoje telesno zdravje, se prisilite, da vsak dan naredite 5 počepov. Samokontrolo pa lahko izboljšamo tudi tako, da naredimo neko spremembo, ki ni neposredno povezana z našimi cilji. Na primer, lahko se odločite, da se boste naučili igrati inštrument zgolj zato, ker vam to predstavlja nek izziv in ker redna vaja zahteva veliko samokontrole.

Kot z vsem ostalim gremo tudi z oblikovanjem navad in samokontrolo lahko predaleč. V prvi vrsti naj bi bile spremembe in večja samokontrola sredstva za izboljšanje dobrega počutja posameznika. Vendar če postanemo obsedeni s perfekcionizmom, nenehnim napredkom ali  konstantno presegamo svoje meje, trpi naše duševno zdravje. Zato je pomembno, da se občasno ustavimo in prepričamo, da naši cilji služijo nam in ne obratno [1].

Viri 

[3] Kos, B. (b.d.). Postavljanje ciljev. Blaz Kos Consulting. https://www.blazkos.com/postavljanje-ciljev/

[1] Shepard, M. (2020). Reaching Your Goals When Motivation Lets You Down. Psychology Today.https://www.psychologytoday.com/us/blog/erasing-stigma/202007/reaching-your-goals-when-motivation-lets-you-down

[2] Stopar, I. (b.d.). SMART cilji in kako jih uresničiti. Nasvet.si. https://www.nasvet.si/smart-cilji-kako-jih-uresniciti/

[4] Del vsebine članka smo prevzeli iz starejšega osnutka (iz leta 2011*) na naši spletni strani, v katerem viri niso bili navedeni.