Psihološka prva pomoč

Poenostavljeno si lahko psihološko prvo pomoč (v nadaljevanju PPP) predstavljamo kot paket prve pomoči za področje duševnega zdravja. Ta ne vsebuje povojev in drugih pripomočkov za povijanje fizičnih ran, ampak informiranje in opolnomočenje kot glavna načina za začetno celjenje duševnih ran.

Kdo uporablja PPP?

PPP lahko uporabljamo vsi ljudje v stiku z osebo, ki se je znašla v hujši stiski. Najpogosteje pa jo uporabljajo prostovoljci, ki delajo z različnimi ljudmi v kriznih situacijah.

Kdaj se uporablja PPP?

Uporablja se takrat, ko se je oseba soočila s hudim kriznim dogodkom in se posledično znašla v stiski. Lahko je bila priča prometni ali naravni nesreči, lahko gre tudi za osebo, ki je izgubila pomembnega drugega in se sedaj ne zna soočati s samoto.

Zakaj se uporablja PPP?

Oseba v stiski mogoče potrebuje samo začetno spodbudo in postavitev prioritet. Naša naloga je, da ji pri tem pomagamo in jo opolnomočimo z ustreznimi informacijami. Na katere institucije se lahko obrne, da bi rešila svojo težavo? Koga lahko prosi za pomoč? Kaj mora storiti, da ne bo več ogrožena? Osebi pomagamo odgovoriti na vsa ta vprašanja.

Študentke magistrskega študija psihologije smo v sodelovanju z Rdečim križem pripravile brošuro, kjer so zapisani glavni poudarki PPP. Gre sicer za PPP na daljavo, vendar je vsebina prenosljiva tudi v situacije, ko PPP nudimo v živo. Rade bi, da brošura doseže čim več ljudi, ker nikoli ne vemo, kdaj bomo mi predstavljali prvi stik z osebo, ki se je znašla v hujši stiski. Brošuro si lahko natisnete in jo vedno nosite s seboj.

Brošuro smo oblikovale diplomirane psihologinje: Maja Dolinar, Mateja Habjanič, Jelena Pejić, Petra Maglica in Petra Mrkun. Pri vsebini nam je pomagala dolgoletna sodelavka Rdečega križa, Danila Mokorel Omerović.

Psihološka prva pomoč – brošura, ki si jo lahko shranite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIRI:

Naslovna slika – BD Hypno Plus https://www.briandcruzhypnoplus.com/hypnotherapy/