VABILO ZA NOVE PROSTOVOLJCE SVETOVALCE 2023

Maribor, 8. 9. 2023

VABILO NOVIM PROSTOVOLJCEM SVETOVALCEM

 

Pozdravljeni!

Pri Društvu za psihološko svetovanje Kameleon iščemo nove prostovoljce, svetovalce, študente podiplomske stopnje psihologije ali psihologe s končanim magisterijem. Besedilo je za lažjo berljivost napisano v moški obliki.

PREDSTAVITEV

Društvo za psihološko svetovanje Kameleon je prostovoljno, izobraževalno in nepridobitno združenje, ki se ukvarja s spletnim psihološkim svetovanjem in ozaveščanjem o duševnem zdravju. Pri društvu iščemo prostovoljce, ki bodo svetovali v Kameleonovi e-svetovalnici, prek e-pošte in/ali prek socialnih omrežij. Trenutno je v društvu 20 prostovoljcev. Cilj je omogočiti splošni javnosti dostopne, brezplačne spletne psihološke storitve – nudenje podpore, razbremenitev, informiranje in psihološko svetovanje. Imamo mesečne intervizije, svoje znanje redno nadgrajujemo z analizo praktičnih primerov v povezavi z aktualnimi raziskavami oz. teoretičnim ozadjem ter razvijamo samorefleksijo. Obvezno bo 20-urno izobraževanje in izpolnjeni pogoji. Vse aktivnosti potekajo prek spleta, zato lokacija, kjer ste zaposleni ali kjer študirate, načeloma ni pomembna.

Več najdete na www.svetovalnicakameleon.si, www.instagram.com/drustvokameleon, https://www.facebook.com/DrustvoKameleon

Selekcija bodočih svetovalcev poteka v dveh korakih:

  1. uspešno rešen svetovalni primer, rešen vprašalnik, odlično znanje slovnice;
  2. uvodni intervju, na katerem se preverja osebnostna primernost, vzpostavljanje odnosa in empatija.

POGOJI ZA OPRAVLJANJE SVETOVANJA:

  • dokončana prva stopnja univerzitetne izobrazbe iz smeri biopsihologija ali psihologija (ali izjemoma absolvent 1. stopnje)
  • pripravljenost na sodelovanje najmanj 1 leto
  • opravljeno uvodno 20-urno izobraževanje + branje obvezne literature (nato izobraževanja 1x mesečno skupaj z intervizijskim delom)
  • 80% prisotnost na intervizijah in izobraževanjih, ki potekajo 1x mesečno (ob nedeljah med 16. in 19. uro)
  • resnost, odgovornost, vestnost, samoiniciativnost, želja po učenju
  • empatija, želja po delu z ljudmi, prijaznost, odprtost, sprejemljivost
  • odlično znanje slovenščine in poznavanje slovnice
  • timsko delo, sposobnost asertivne komunikacije in sprejemanja konstruktivne kritike
  • pripravljenost svetovati najmanj 2 uri tedensko (ni problema, če kakšen teden ne bi mogli, po dogovoru)
  • pripravljeno eno izobraževanje v skladu z navodili in predstavitev svetovalnih primerov
  • uspešno rešen primer svetovanja
  • Uspešno opravljen uvodni intervju
  • Plačana letna članarina v višini 15 €

 

KAJ NUDIMO:

  • praktične izkušnje
  • urejen urnik, prilagodljivost
  • interne smernice za svetovanje prek spleta
  • brezplačno izobraževanje iz psihološkega svetovanja prek spleta
  • mesečna izobraževanja
  • mlada ekipa, medsebojno sodelovanje in podpora
  • spremljanje, mentoriranje (ki traja vsaj 1 leto)
  • možnost osebnostnega razvoja
  • nadgradnja znanja
  • potrdilo o opravljenih prostovoljnih urah
  • teambuilding

 

Cilj je opravljati kvalitetno in strokovno psihološko svetovanje, razbremenitev, usmerjanje, nudenje podpore in informiranje, zato bo potekal selekcijski postopek. Zraven izpolnjevanja pogojev, ki so opisani zgoraj, bo potrebno rešiti primer svetovanja, ki ga boste našli v vprašalniku. Pri procesu postopka izbire bomo sodelovale svetovalke Društva za psihološko svetovanje Kameleon brez vednosti identitete kandidata. Primerni so vsi, ki nimajo dosti obveznosti in so pripravljeni aktivno sodelovati kot del ekipe.

 

Povezava do vprašalnika: https://forms.gle/et8U16fQzwyNftbF6

Rok za oddajo izpolnjenega vprašalnika in naloge je 23. 9. 2023 24. 9. 2023 do 23:59.

Če boste uspešno oddali vprašalnik in boste izbrani, vas bomo povabili na individualno srečanje. V primeru izbire bo uvodno izobraževanje potekalo v oktobru: 19., 20., 26., 27. in 29. 10. med 16. in 20. uro prek Microsoft Teams. Društvo vam lahko izda opravičilo za izostanek od morebitnih obveznosti. Izobraževanja se bodo snemala, zato si lahko ob enkratni odsotnosti posnetek ogledate kasneje. Izobraževanje bo potekalo interaktivno s prepletom teorije in praktičnih primerov, sodelovali bomo kot skupina, v parih ali manjših skupinicah.

Število mest je omejeno. V primeru prevelikega števila zainteresiranih bomo izobraževanje ponovili po nekaj mesecih.

Za več informacij nam lahko pišete na info@svetovalnicakameleon.si

Se že veselimo sodelovanja! 😊

Selena Rozman

predsednica

__

P.S.: Ker se zavedamo, da je priključitev organizaciji, kjer morda ne poznate nikogar in ne načina dela, lahko rahlo neudobno, z vami delimo nekaj necenzuriranih vtisov odličnih svetovalk, ki so bile del naše ekipe. Medsebojna podpora je pri nas ključna in na ta način v Sloveniji unikatna.

__

Ojla Selena,

jaz moram reč, da je bilo sodelovanje s Kameleonom res odlična izkušnja. Poleg strokovnega usposabljanja, kjer si nam dala osnove dela kot svetovalke, mi je bilo najbolj všeč, da je bilo uvajanje res postopno, smo imele čas, da se postavimo na noge kot samostojne svetovalke, hkrati pa smo tudi kasneje še večinoma dežurale vsaj v parih, tako da si vedno imel zraven še nekoga za dodatno mnenje, kar je meni osebno res ogromno pomenilo.

Mislim da mi je delo tukaj dalo ogromno znanja o tem, kako postavljati primerna svetovalna vprašanja in navezovati stik s svetovanci. Naučila sem se tudi zelo pomembne veščine spoprijemanja z razočaranjem – svetovanci včasih enostavno zginejo brez kakršne koli povratne informacije, in ti obvisiš tam v praznem, ne vedoč a si pomagal, a si ti kriv, da so takole odšli… Mislim, da je to nekaj neprecenljivega, kar mi bo zelo koristilo tekom življenja.

Upam, da bomo v prihodnosti lahko še sodelovali, in vam želim vse najboljše!

LP, Erika <3

__

Društvo Kameleon mi je v svojem 2-letnem obdobju delovanja omogočilo odskočno desko za iskanje študentskega dela na področju psihologije. Omogočilo mi je prvi stik s svetovanci in dalo začetno samozavest za vstop na področje nudenja psihološke pomoči. Pomagalo mi je tudi pri razvoju kritičnega pogleda na obstoječe stanje duševnega zdravja v Sloveniji.

Upam, da bo ok :)

Lp, Maša

__

“Biti svetovalka v Svetovalnici Kameleon mi je bilo v čast – imela sem priložnost, da s svojim tekom faksa in izobraževanj pridobljenim znanjem pomagam soljudem v duševni stiski in prisostvujem k njihovemu boljšemu duševnemu blagostanju. Poleg tega sem pridobila neprecenljivo znanje, ki so ga neprestano predajale starejše svetovalke, hkrati pa se učila iz svojih izkušenj in tako bogatila svoje svetovalne kompetence.”

Eva K.

__

Kot svetovalka pri Kameleonu sem pridobila veliko praktičnega vpogleda v to, kako na primeren in spodbuden način voditi svetovalni pogovor na način, da posameznika opolnomočiš in podpiraš za samostojno delo na sebi. Všeč mi je bilo, da sem bila deležna izobraževanja, intervizijskih srečanj in podpore ostalih svetovalk med delom. To, da si nekomu pomagal, pa daje veliko notranje zadovoljstvo, zaradi katerega je delo vredno časa, ki ga nameniš sodelovanju v društvu.

Eva B.