Zlorabe

Z besedo zloraba zajemamo več pojavov, kot so zanemarjanje, fizična, čustvena in spolna zloraba. Včasih je težko določiti, ali je nekdo žrtev zlorabe. Vendar najpomembnejše, kar si moraš zapomniti, je, da ti nihče nima pravice škodovati ali te prisiliti v nekaj, kar se ti zdi narobe in s čimer se ne strinjaš. Preberi si, kakšne vrste zlorabe poznamo ter kaj lahko narediš, če te nekdo zlorablja.  V primeru, da ne boš našel odgovora na svoje vprašanje, pa se lahko kadarkoli obrneš na naše svetovalce v e-svetovalnici.

Kaj je…

Spolna zloraba – o spolni zlorabi govorimo takrat, ko odrasla oseba nad otrokom ali mladostnikom izvaja pritisk, prisilo ali pa ga kako drugače prelisiči v katero koli spolno aktivnost z njim/njo. To vključuje poljubljanje, otipavanje intimnih delov telesa (genitalije, prsa) ali katera koli oblika spolnega odnosa. To se lahko zgodi komurkoli, tako dekletom kot fantom. Vedi, da v primeru, da se ti kaj takšnega dogaja ali se ti je zgodilo, NISI SAM/A in to nikakor ni tvoja krivda. O spolni zlorabi govorimo takrat, ko:

–       Se te nekdo dotika proti tvoji volji ter po intimnih predelih, s čimer se nisi strinjal.

–       Te oseba prisili v spolni odnos z njim/njo.

–       Te nekdo prisili, da ga opazuješ, medtem ko počne nekaj seksualnega (se pred teboj razkazuje, se samozadovoljuje).

–       Te nekdo prisili, da počneš nekomu drugemu nekaj seksualnega, kar te spravlja v nelagodje in tega nočeš, se ti zdi narobe.

Čustvena zloraba – o čustveni zlorabi govorimo takrat, ko te nekdo namerno skuša spraviti v slabo voljo in želi, da bi trpel. Vključuje žaljenje in govorjenje z namenom, da bi te oseba prestrašila, te potrla, te ponižala ali ti škodovala. Oseba se lahko tega zaveda in to počne namerno, lahko pa se zgodi, da se niti ne zaveda, kako njegove/njene besede vplivajo nate. Če ti nekdo neprestano govori, da si grd, debel, neumen, ničvreden ali pa ti govori, da ti želi, da se ne bi nikoli rodil, je to čustveno zlorabljanje. Je narobe, pa čeprav oseba to ne počne namerno. V nobenem primeru to ni tvoja krivda, saj nima nihče pravice, da te tako žali.

Zanemarjanje – o zanemarjanju govorimo takrat, ko oseba, ki bi morala skrbeti zate, ti nuditi varnost in zadovoljiti druge osnovne potrebe, tega ne počne. To se dogaja v primerih, ko npr. nimaš (dovolj) toplih oblačil ali obutve, ko nimaš dovolj hrane in/ali vode, te puščajo samega za dolgo časa, spiš v mrzlih in neudobnih prostorih ali pa ti nihče ne pomaga, ko si bolan ali poškodovan. Nihče te nima pravice zanemarjati ter s tabo tako ravnati.

V primeru, da te nekdo zlorablja, je nujno, da se pogovoriš z osebo, ki ji zaupaš ter poiščeš podporo in pomoč zaradi tega, kar prestajaš. Če tega ne storiš, se lahko zgodi, da se bo zlorabljanje ponovilo in nadaljevalo, včasih še leta in leta.

Tvoji občutki so verjetno zelo mešani – od prestrašenosti, občutka umazanosti, zmedenosti, jeze, sramu in občutka krivde, da si sam kriv za to, kar se ti je zgodilo.

Vendar si zapomni – KAR SE TI JE ZGODILO ALI SE TI DOGAJA, NI TVOJA KRIVDA – VEDNO je kriv tisti, ki te zlorablja.

Mogoče se ti ta trenutek zdi, da ti ne bo nihče verjel, če bi se komu zaupal. Vendar so ljudje, ki ti bodo prisluhnili, te podprli, ti pomagali in ti verjeli.

Comments are closed.