Zlorabe: zapomni si


– Nihče se nima pravice dotikati tvojega telesa na način, ki ti ni všeč, še posebej to velja za intimne predele (pa čeprav je to nekdo, ki ti je blizu). Če se ob dotikih počutiš nelagodno, prestrašeno, zmedeno, z glasnim in odločnim glasom reči NE in povej o tem odrasli osebi, kateri lahko zaupaš. Če ti prva oseba, kateri se zaupaš, ne verjame, se zaupaj nekomu drugemu, dokler ti ne bo nekdo verjel.

– Objemi in poljubi oseb, ki jih imaš rad, so lahko zelo prijetni, vendar je tvoja odločitev, če jih želiš sprejeti. Ni ti potrebno objemati ali poljubljati nikogar, kogar ne želiš in tudi ne dovoli drugim, da te poljubljajo in objemajo, če ti pri tem ni prijetno.

– Noben odrasel človek ti ne sme prepovedati, da poveš komu o njegovih/njenih objemih, poljubih, dotikih, saj je to vajina skrivnost. Če se ti to zgodi, se nemudoma zaupaj odrasli osebi.

-Če te kdorkoli hoče poškodovati, glasno zavpij NE in vpij še naprej – če je le možno, steci stran in prosi za pomoč ljudi, ki so v bližini. Če ni nikogar v bližini, steči v najbližjo trgovino in povej varnostniku trgovine ali trgovki, kaj se ti je zgodilo.

– Nikoli ne govori s tujci in nikoli ne sprejemaj sladkarij ali igrač od ljudi, ki jih ne poznaš – če se ti kadarkoli približa tujec in te ogovarja, o tem nemudoma povej staršem ali drugi odrasli osebi, kateri zaupaš.

– Če čakaš pred šolo mamo ali očeta, da te pride iskat in ti neznanec reče, da te je prišel on iskat namesto mame/očeta, pojdi nazaj v šolo in povej učiteljici, kaj se ti je zgodilo.

– Nikoli se ne igraj zunaj v temi ter na mestih, kjer v bližini ni veliko ljudi.

– Vedno povej staršem, kam greš in kdaj boš nazaj. Če veš, da boš zamudil, o tem obvesti starše, da jih ne bo skrbelo.

– Nikoli ne hodi domov iz šole, diskoteke, nočnega kluba sam – vedno pojdi s prijateljem/prijateljico ali še boljše, s skupino prijateljev in prijateljic.

– Če pred tabo ustavi avto in te voznik vpraša za smer, se mu nikoli ne pridruži v avtu. Če ti nato avto sledi, pojdi v najbližjo trgovino ali drug javni prostor in se zaupaj odrasli osebi.

– Zapomni si svoje ime, priimek, naslov in domačo telefonsko številko.

– Če kadarkoli potrebuješ pomoč, ko si zunaj in te kdo nadleguje, se obrni na policista, prometnika, varnostnika ali odraslega z otroki ali pa pojdi v trgovino in povej trgovki, da potrebuješ pomoč.

-Nikoli se ne dogovori za srečanje z osebo, ki si jo spoznal na internetu. Na internetu je mnogo odraslih, ki se pretvarjajo, da so otroci ali najstniki in te bodo skušali zvabiti na srečanje v živo. Na internetu ne zaupaj drugim svojega pravega imena, kot tudi ne naslova, kjer živiš, izogibaj se dajanju elektronskega naslova in svoje telefonske številke.

-Ko si v množici ljudi, se vedno drži prijatelja ali prijateljice, če je le mogoče. Če imaš občutek, da te nekdo zasleduje, o tem povej odraslemu uslužbencu na kraju, kjer se nahajaš.

Comments are closed.