Zakaj se starša ločujeta?


Starši se ločijo zaradi številnih razlogov. Navadno pride do ločitve, ko par ugotovi, da ne more več živeti skupaj zaradi številnih prepirov in jeze, ali pa ker se je njuna ljubezen skozi čas spremenila. Do ločitve lahko pride tudi takrat, ko se eden od staršev zaljubi v nekoga drugega, spet pri drugih je vzrok v prekomernem pitju alkohola, zlorabah ali različnih vrstah zasvojenosti. Včasih se ne zgodi nič slabega, a se starša vseeno odločita za ločeno življenje.

Si vedel/a, da je pri najstnikih zelo pogost občutek, da so sami krivi za ločitev staršev? To nikakor ni res. Starši se odločijo za ločitev zaradi nerazrešenih težav med njima, ne pa zato, ker si ti kaj naredil/a ali nisi naredil/a.

Nekateri otroci in najstniki občutijo krivdo zaradi tega, kar se je zgodilo,  zdi se jim, da bi lahko preprečili, kar se je zgodilo, če bi se več vključevali v družinske pogovore, se lepše vedli ali imeli boljše ocene. Vendar pa je ločitev posledica težav, ki jih imata starša drug z drugim, ne pa z otroki. Odločitev za ločitev je odločitev odraslih.

Če se tvoja starša ločujeta, verjetno znotraj tebe vre mnogo občutkov. Tvoja čustva se lahko tudi pogosto spreminjajo. Lahko se počutiš pod stresom, občutiš jezo, frustracije, žalost. Lahko se vedeš zaščitniško do enega od staršev, drugega pa kriviš za nastalo situacijo. Lahko se počutiš zavrženo, spregledano, prestrašeno, zaskrbljeno ali občutiš krivdo. Lahko občutiš olajšanje, še posebej, če je bilo doma napeto in sta se starša pogosto prepirala. Ta čustva so povsem običajna in pogovor s prijateljem, družinskim članom ali odraslo osebo, ki ji zaupaš, lahko zelo pomaga.

Comments are closed.