Vprašanja in odgovori glede ločitve

Vprašanje: Moja starša se ločujeta, sama pa imam občutek, da sem med dvema ognjema. Mama si je že dalj časa želela zapustit očeta, ampak ni nikol hotu, do zdej.

Ugotovu je, da ga je prevarala in je vložu prošnjo za razvezo zarad prešuštva. Fora je, da je ravno on tisti, ki se je zmeri ful grdo obnašu do nje – vpil nanjo, jo zmerju in ji spremenu življenje v peku. Počel je še druge grozne stvari.

Zdi se mi, kot da stojim na prepadu, prov tko ona, ampak nimam več moči, da bi jo še podpirala. Še sama sebe ne morem pogledat. Očija mam rada, samo ni prov, kar počne. Čist sm zmedena. Kaj sploh lahko nardim?Mojca.

 

Odgovor: Ko gredo starši skozi ločitveni postopek, je lahko to zelo stresno in neprijetno. Svoje starše vidiš v povsem drugačni luči: kot ranljive osebe, ki se ne vedejo vedno tako, kot si želiš ali pričakuješ. Verjetno si zelo pretresena, ko vidiš očeta, kako se vede, tako da ni nič presenetljivega, da se počutiš ujeto med dvema ognjema in zmedeno, ko vidiš, kako oseba, ki jo imaš rada, laže.

Dobro bi bilo, da bi se pogovorila z očetom. Mogoče je, da se sploh ne zaveda, kako njegovo vedenje vpliva nate in kako te to vznemirja. Verjetno trenutno niti ne razmišlja s trezno glavo. Če se boš pogovorila z njim, bo mogoče začel razmišljati o svojem vedenju. Verjetno pa bi se vseeno rada z nekom pogovorila o tem, kaj čutiš in kaj doživljaš. Lahko se obrneš na naše svetovalce preko e-svetovanja, ki ti bodo pomagali najti svetovalca v tvoji okolici. Pogovor je povsem diskreten in anonimen. Preberi si tudi  članke na naši spletni strani pod temo ‘Ločitev staršev’. Tako boš lažje razumela različne vidike ločitve, tako pravno, denarno kot čustveno stran.

Lahko se poskusiš pogovoriti z obema staršema o možnosti družinskega svetovanja, ki bo vsem pomagal, da izrazite svoje občutke in lažje zgladili razlike v mišljenju.

In nazadnje, imaš kakšnega sorodnika ali prijatelja, pri katerem bi lahko bila nekaj časa? Včasih pomaga, če se oddaljimo od stresa in konfliktov, pa čeprav le za nekaj dni.

 

 

Vprašanje: Moja starša se neprestano prepirata. Ali to pomeni, da se ločujeta?

 

Odgovor: Ljudje, ki so v zvezah, se pogosto prepirajo, vendar to ne pomeni vedno, da se bodo razšli. Če te skrbi prepiranje staršev, jima skušaj povedati, da si v skrbeh. Pogovarjanje z njima jima bo pomagala, da bosta boljše razumela tebe in tvoje občutke, obenem pa ti bosta tako lahko pojasnila, kaj se med njima dogaja. Če se ti zdi, da se ne moreš pogovoriti z njima, se lahko obrneš tudi na naše svetovalce, vendar se vsekakor poskušaj najprej pogovoriti s staršema.

 

 

Vprašanje: Moja starša se ločujeta. Je to moja krivda?

 

Odgovor: Nikakor ni tvoja krivda. Nista se odločila za ločitev zaradi tebe in zato se nikakor ne smeš kriviti. To je nekaj, kar sta se starša odločila sama in bi se morala o tem s teboj pogovoriti.

 

 

Vprašanje: Se starša ločujeta zato, ker se ne ljubita več?

 

Odgovor: Ljubezen v zvezi temelji na mnogih stvareh, kot so spoštovanje, podpora in zaupanje. Če kaj od tega izgine ali se spremeni, se lahko zgodi, da se spremeni tudi ljubezen. To pomeni, da se mogoče nimata več rada na način, kot sta se imela včasih. Med njima bo vedno vez, saj imata tebe, in ti si del vsakega od njiju.

Comments are closed.