Učne težave (za otroke)

Če imaš učne težave še ne pomeni, da se nisi sposoben učiti. To le pomeni, da boš potreboval nekaj dodatne pomoči in da boš moral vložiti nekoliko več napora. Če imaš specifične učne težave, kot sta disleksija ali diskalkulija (resne težave pri matematiki), ne pozabi, da nisi počasen ali neumen.

Specifične učne težave nastanejo zaradi načina, kako tvoji možgani sprejmejo informacije in nato obveščajo naprej druge centre v možganih. Rezultat tega je, da se ljudje učimo različno. Zadetek v polno pa je, ko najdeš način učenja, ki ti najbolj ustreza.

Obstajajo ljudje, ki ti lahko pomagajo pri iskanju načina učenja, ki ti najbolj ustreza. Pomagajo ti lahko tako starši kot učitelji, ki ti lahko pomagajo poiskati strokovnjaka za učne težave ali pa s tabo obiščejo šolskega psihologa. Ti strokovnjaki ti bodo pomagali ugotoviti, v katerem grmu  tiči zajec tvojih učnih težav – obenem pa bodo našli načine, kako ti učenje poenostaviti.

 

KAJ SO SPECIFIČNE UČNE MOTNJE?

Učne težave niso nalezljive, lahko pa so genetske. To pomeni, da se lahko na družinske člane prenesejo preko genov, tako kot mnoge druge lastnosti, ki jih dobimo od naših staršev in starih staršev. Nekdo, ki ima učne težave, ima najbolj verjetno tudi kakšnega družinskega člana z istimi težavami.

Otroci z učnimi težavami so večkrat presenečeni, ko ugotovijo, da so tudi njihovi starši imeli podobne težave v šoli. Ampak danes imajo otroci prednost pred njihovimi starši. Strokovnjaki za učenje namreč vedo veliko več o možganih in o tem, kako potekajo procesi v možganih, ko se učimo – zato nam tudi lažje pomagajo.

Disleksija je ena od specifičnih učnih motenj in pomeni, da ima otrok velike težave pri branju in pisanju. Otroci, ki imajo težave pri matematiki, imajo lahko diskalkulijo. Otroci, ki težko pri pisanju tvorijo in oblikujejo črke, pa imajo lahko disgrafijo. Spet drugi imajo jezikovne motnje, kar pomeni, da imajo težave pri razumevanju jezika in tudi tega kar preberejo.

Vse to pa je lahko zavajujoče. Kako velike morajo biti učne »težave«, da jih lahko diagnosticiramo kot specifične učne motnje? Za mnoge otroke so začetki branja, pisanja, računanja zelo težki. Toda če te prve težave ne izginejo in ni vidnega nobenega napredka, je mogoče, da ima otrok katero od specifičnih učnih motenj.

 

KAKO VEM, ALI IMAM KATERO OD UČNIH MOTENJ?

Kot otrok zelo težko sam prepoznaš, ali imaš katero od specifičnih učnih motenj. Dobra novica je, da tega ne rabiš ugotavljati sam. Zelo pomembno je, da o svojih učnih težavah nekomu poveš. Za začetek povej učiteljici in staršem.

Tudi če ti je pri tem nekoliko nerodno, jim vseeno povej, kakšne težave imaš v šoli in pri učenju. Mogoče prebereš poglavje iz knjige in jim nato poveš, da se ne spomniš ničesar, kar si prebral. Ali pa jim povej, da se ti zdi, da v razredu vsi z lahkoto sledijo učni snovi, ti pa obtičiš in niti ne veš, na kateri strani ste. Morda odpreš knjigo in nimaš ideje, kje začeti reševati nalogo.

Otroci z učnimi težavami odgovorijo z »ja« na mnogo od naslednjih vprašanj:

+ Imaš težave v šoli?

+ Misliš, da bi moral biti v šoli bolj uspešen?

+ Bereš težje, kot misliš, da bi moral?

+ Ali tvoja glava misli eno stvar, napišeš pa drugo?

+ Pišeš težko in zelo počasi?

+ Ali med pisanjem zamenjuješ črke in delaš druge napake?

+ Imaš težave pri matematiki?

+ Ti je težko imeti urejene zapiske in zvezke? Jih vedno izgubljaš in pozabljaš, kje so?

 

Ampak tudi če odgovoriš z »ja« na več od zgoraj navedenih vprašanj, ne boš vedel zagotovo, dokler ne obiščeš šolskega psihologa ali katerega drugega specialista. Morda boš moral rešiti kakšen test, obenem pa ti bo pomagal najti tvoja močna področja, v čemer si dober. Čim šolski psiholog ugotovi, kakšne so tvoje težave, lahko skupaj pričneta z iskanjem rešitev.

Čeprav je nekaterim otrokom nerodno zaradi učnih težav, je lahko pravo olajšanje ko veš, kakšne težave pravzaprav imaš. S tem se zmanjšajo tudi skrbi in vznemirjenje, saj se učiš učiti se na nove načine. Šolski psiholog ti bo morda izdelal celo načrt učenja z vsemi strategijami, ki jih boš lahko pri učenju uporabil. Lahko ti bo pomagal tudi pri organizaciji, saj če ne veš kje imaš šolske potrebščine in kaj je potrebno narediti za domačo nalogo, se je zelo težko učiti.

 Spet v šolo

IMAM UČNE TEŽAVE – KAJ LAHKO NAREDIM?

Novica, da imaš učne težave, te lahko spravi v slabo voljo in te vznemiri. Morda se boš počutil drugačnega od vseh ostalih. Toda resnica je, da so učne težave zelo pogoste. In če si s pomočjo šolskega psihologa ugotovil, kakšne so tvoje težave, si na pravi poti. Sedaj lahko dobiš pomoč in izboljšaš uspeh v šoli.

Ampak da bo ta pomoč zares učinkovita, moraš na novo pridobljene učne spretnosti vaditi. To zahteva veliko truda vsak dan. To je lahko izziv, ampak to zmoreš! Kmalu boš tako užival v rezultatih svojega dela, bil v šoli bolj uspešen in se obenem bolj zabaval. 

Comments are closed.