Starša se prepirata – 2.del

Kaj lahko naredim, če se starša prepirata?

Pomembno je, da si zapomniš, da se prepirata starša – dva odrasla, in ne otroka. Tako da je najboljše, da se ne vpletaš v prepir in se jima umakneš, na primer v drugo sobo. Pojdi v svojo sobo, zapri vrata in si poišči opravilo za toliko časa, dokler se ne nehata prepirati. Biti sodnik v prepiru ni otroško delo.

Med prepirom nekateri starši kričijo in vpijejo, se žalijo in si povedo mnogo grdih besed. Ne glede na to, če to starši počnejo, ni nikoli prav, da smo do drugih ljudi nesramni, nespoštljivi, uporabljamo grde besede ali nanje vpijemo.

Včasih gre prepir med staršema tako daleč, da se začneta potiskati, prerivati, metati stvari ali se celo pretepati. To NIKOLI ni prav. Če pridejo prepiri tako daleč, se morata starša nujno naučiti obladovanja jeze. Pri tem pa bosta morda potrebovala pomoč odrasle osebe.

Če gredo prepiri tvojih staršev predaleč, je pomembno, da o tem nekomu poveš. Najboljše je, da se o tem pogovoriš z odraslo osebo, na primer z drugimi sorodniki, učiteljem, šolsko svetovalno delavko ali kom drugim odraslim, ki mu zaupaš.

Je prav, da se starša prepirata?

Nič ni narobe s tem, da se včasih spremo, da povemo svoje mnenje ter spustimo občutke iz sebe, namesto da bi jih zadrževali v sebi.  Pomembno je, da si družinski člani med seboj povedo, kaj čutijo in mislijo, čeprav drugi čutijo in mislijo drugače. Pozitivna stran nestrinjanja pa je ta, da se nato bolje razumemo in se počutimo bližje drug drugemu.

Starši se prepirajo iz različnih vzrokov. Mogoče so imeli slab dan v službi, se ne počutijo dobro ali pa so močno utrujeni. Tako kot otroci se tudi starši, ko se ne počutijo najboljše, hitreje vznemirijo in razburijo. Največkrat pa prepiri trajajo le kratek čas, starša se opravičita drug drugemu in se pobotata in vsi se ponovno počutijo bolje.

Prav nobena družina ni popolna. Celo v najsrečnejših družinah se pojavijo problemi in občasno pride do prepirov. Ponavadi ljudje povedo, kaj jih obremenjuje in se o tem pogovorijo. Vsi se počutijo bolje in življenje je spet takšno kot prej.

Biti del družine pomeni, da držiš skupaj tako v dobrih kot slabih trenutkih. Prepiri se zgodijo in s tem ni nič narobe, vendar pa lahko razumevanje in ljubezen rešita skoraj vsako težavo.

Comments are closed.