Starša se prepirata – 1.del

Ko se starša prepirata

Povsem običajno je, da se starša kdaj ne strinjata in pride do prepira. Lahko se prepirata zaradi denarja, hišnih opravil ali pa preživljanja prostega časa. Morda se ne strinjata glede velikih stvari – kot so na primer pomembne odločitve, ki vplivajo na celo družino. Včasih se lahko prepirata tudi zaradi čisto nepomembnih stvari – na primer tega, kaj bo za večerjo in kdaj je kdo prišel domov.

Včasih se starša ne strinjata in se še vseeno zmoreta pogovoriti na miren način, ko lahko vsak pove svoje mnenje in drugi samo posluša. Vendar se pogosto, ko se starši ne strinjajo,  zaradi tega prepirajo. Njihov argument je boj z besedami.

Večino otrok skrbi, ko se starša prepirata. Zaradi vpitja in jezno izrečenih besed se lahko otroci prestrašijo, razburijo in postanejo žalostni. Tudi tihi prepiri, ko sta starša jezna in ne govorita drug z drugim, lahko otroke zelo vznemirijo.

Če ima prepir kakršnokoli povezavo z otroki, si lahko otroci mislijo, da so oni sprožili prepir in da so sami »krivi« za to, da se starša prepirata. Vendar si zapomni – prepiranje staršev ni NIKOLI tvoja krivda!

Kaj prepiri staršev pomenijo?

Otroci so pogosto zaskrbljeni, ko se njihovi starši prepirajo. Zelo hitro lahko mislijo, da se starša nimata več rada ali da se bosta ločila.

Vendar prepiri staršev ponavadi ne pomenijo, da se nimata več rada ali da se bosta ločila. V večini primerov gre samo za sproščanje jeze po napornem dnevu ali pa so pod stresom zaradi drugih stvari. Vsi ljudje občasno izgubijo potrpljenje.

Tako kot otroci, lahko tudi starši, ko so razburjeni, jokajo, vpijejo, ali povedo kaj, česar v resnici ne mislijo. Včasih prepir ne pomeni nič drugega kot to, da je eden od staršev (ali pa kar oba) izgubil potrpljenje. Tako kot otroci se tudi starši več prepirajo, če se ne počutijo dobro ali so pod velikim stresom zaradi službe in ostalih skrbi.

Kako se otroci počutijo, ko se starša prepirata?

Ko otroci slišijo ali vidijo starša, kako se prepirata, ponavadi postanejo vznemirjeni. Težko je poslušati vpitje ter jezne in neprijazne besede. Če otroci gledajo starše, ki so izgubili nadzor nad sabo in so vznemirjeni, se počutijo prestrašeno in ranljivo.

Otroci se med prepirom bojijo za oba ali pa le enega starša. Bojijo se, da bosta po prepiru žalostna in prizadeta. Nekateri otroci se bojijo, da se bo kateri od staršev tako razjezil, da bo izgubil kontrolo nad sabo. Otroci se bojijo, da bi starši znesli svojo jezo tudi nad njih.

Včasih prepiranje staršev spravi otroke v jok ali pa jih začne boleti trebušček. Prepiri jim lahko povzročajo tako velike skrbi, da ne morejo zaspati ali pa iti naslednji dan v šolo.

Comments are closed.