Spoprijemanje z upokojitvijo

Upokojitev je stresen dogodek v življenju vsakega starostnika, ki živi dovolj dolgo, da jo dočaka. Ne gleda na vaš odnos do upokojitve je ta ena od najpomembnejših prelomnic v vašem življenju. Pomeni ogromno spremembo glede na predhodno stanje, ko ste redno obiskovali službo. Sprememba pa vedno pomeni tudi stres. Razlikujemo pa se predvsem v dveh bistvenih zadevah. Prva je, kako dojemamo upokojitev. Druga je, kako se z njo spoprijemamo.

Upokojitev starostniki dojemajo predvsem na dva načina: kot prehod v novo obdobje, ko imaš ogromno prostega časa zase, ko lahko počneš, karkoli si želiš, ko si sam svoj šef. Ta skupina starostnikov upokojitev seveda doživlja kot pozitiven stres. Starostniki iz te skupine upokojitev pogosto vidijo kot priložnost, da nadoknadijo zamujeno iz prejšnjih obdobij in so pogosto izredno aktivni. Čas izkoristijo za svoje prijatelje, partnerja, hobije. Torej za vse tisto, kar jim je bilo pomembno že prej v življenju, pa jim je primanjkovalo časa. To so tisti, ki jim služba ni predstavljala bistva življenja.

Na drugi strani imamo starostnike, ki upokojitev doživljajo predvsem z negativnega vidika. Upokojitev jim pomeni predvsem izgubo statusa, izgubo prihodka ter praznino, ki nastane po zaključku rutine, ki jo pogosto predstavlja služba. To so po navadi ljudje, ki nimajo partnerja, ali pa so predvsem zaprti v svojo vsakdanjo rutino, v kar je vključen tudi odnos s partnerjem. Takim ljudem je služba predstavljala bistveni del življenja, morda zato, ker so tam imeli status pomembne osebe, morda zaradi občutka, da so koristni za svet, morda tudi zaradi lastnih ambicij. V vsakem primeru ne vedo, kako naprej. To so ljudje, ki pogosto tudi po upokojitvi hodijo delat, honorarno, prostovoljno, samo da lahko delajo naprej.

Zato se je pomembno zavedati, da nas vse čaka tudi ta prelomnica – ne glede na spremembe zakonodaje je namreč težko verjeti, da bi garali v službah do smrti. Če se tega dogodka zavedamo, se nanj tudi lažje pripravimo. Ni pa to nekaj, za kar bi si vzeli 14 dni in se pripravili. Bistveno je, kako smo živeli pred upokojitvijo. Zavedati se moramo, da ne bomo mogli delati večno ter da nam bodo prej ali slej pošle moči. Poleg tega si moramo ustvariti življenje, ki se vrti okoli nas in ne okoli naše službe. Ne glede na to, kako pomemben del našega življenja je, moramo biti bistvo še vedno mi sami.

Comments are closed.