Sošolci me ustrahujejo

Pri ustrahovanju v šolskem okolju je pomembno, da dobiš toliko zaščite, kolikor jo potrebuješ, da se počutiš varno. Nikar se ne bojuj proti temu sam/a – zaupaj se staršem, učiteljem, prijateljem in vztrajaj s pripovedovanjem toliko časa, dokler ne bo nekdo ukrepal in ti pomagal. Vso pravico imaš, da hodiš v šolo in da se tam počutiš varno ter zaščiteno, šola pa je tista, ki mora to varnost zagotoviti in ukrepati, če temu ni tako.

Nekaj nasvetov, kaj lahko narediš v primeru bullyinga:

– Kljub temu, da te vrstniki ustrahujejo in/ali nadlegujejo, jim poskušaj ne posvečati pozornosti. Lahko se počutiš prestrašen, jezen, razburjen, vendar jih vseeno poskušaj ignorirati, pojdi mimo. Ustrahovalci bodo to počeli, dokler bodo dobili odziv. Če se ne odzoveš nanje, bodo morda obupali, saj jih to ne bo več zabavalo.

– Če se odločiš, da boš osebi, ki te ustrahuje, zabičal, naj gre stran, stori to z glasnim in odločnim glasom ter nato čim bolj mirno odidi stran.

–  Poskušaj se držati skupine ljudi (sošolcev, vrstnikov), saj je tako manjša možnost, da te bodo nadlegovali.

– Vpiši se na tečaj samoobrambe. To bo okrepilo tvojo samozavest in povečalo asertivnost.

– Beleži si vse dogodke, ko si žrtev ustrahovanja: zapiši, kaj se je zgodilo, datum, čas, imena tistih, ki so te ustrahovali ter imena tistih, ki so videli, kaj se dogaja.

–  Zaupaj se staršem in učitelju/učiteljici in povej, kaj se dogaja.

– Če se ustrahovanje nadaljuje, še naprej vztrajaj in poročaj staršem in učiteljem, kaj se ti dogaja. Če šola ne ukrepa, naj se starši skušajo pogovoriti z učitelji, v skrajnem primeru z ravnateljem.

– Če se v šoli ne počutiš dobro in se počutiš osamljenega, poskusi navezati prijateljstva izven šole. Lahko se vključiš v različne krožke, društva, se pridružiš skavtom ipd. Tako boš dobil nove prijatelje in se imel lepo v prostem času.

– Vedi, da imajo probleme tisti, ki te ustrahujejo – nič ni narobe s tabo – prav tako kot so si izbrali tebe, bi si lahko kogarkoli, brez kakršnegakoli razloga. Danes se lahko znašajo nad tabo, jutri se bodo nad nekom drugim.

– Posamezniki, ki ustrahujejo, to pogosto počnejo zaradi ljubosumja. Njihove žrtve so pogosto priljubljeni in tisti, ki so uspešni pri svojem delu (v šoli), zato jim ne dovoli, da ti vplivajo na samozavest.

– Če te ustrahuje učitelj/ica (se konstantno norčuje iz tebe, te »ima na piki« ipd.), moraš o tem povedati razredniku ali svetovalnemu delavcu in če se ustrahovanje tudi potem ne preneha, se pogovori s starši.

– Zapomni si – nihče nima pravice, da te ustrahuje. Pravico imaš iti v šolo in se tam počutiti varno. Tvoja šola je tista, ki mora preprečiti, da se ustrahovanje ne nadaljuje.

– Če si tiho, se ustrahovanje ne bo prenehalo. Pogovori se z nekom in nadaljuj toliko časa, dokler se to ne bo prenehalo.

Comments are closed.