Socialna omrežja – vprašanja in odgovori

VPRAŠANJE:

V šoli je pravi pekel. Sošolci so naredil facebook skupino, v kateri me zasmehujejo. Žaljivke pa pišejo tud po mojem zidu. Kaj lahko naredim?

ODGOVOR:

Takšno početje nikakor ni sprejemljivo.

Svetujem ti, da si prebereš in upoštevaš nasvete pod temo bullying. Je pa tvoj primer vsekakor zelo specifičen. Tako kot prednosti ima facebook tudi veliko slabosti, med njimi tudi to, kar si sam omenil. Njegovi ustvarjalci se vsakodnevno srečujejo s takšnimi primeri, zato so razvili način, kako preprečiti, da ne prihaja do takšnih zlorab.

Facebook spodbuja vse uporabnike, da prijavijo neprimerno in žaljivo vsebino, in sicer je zato namenjen gumb »Report/Prijavi«, ki se nahaja spodaj pod vsakim komentarjem in tudi levo spodaj pri vsaki skupini. Tako lahko prijaviš celotno skupino kot neprimerno, lahko pa tudi posamezne komentarje. Ob kliku na »Report/Prijavi« imaš nato na izbiro več možnosti, ki opredelijo, zakaj je vsebina neprimerna. Facebook preuči prijavo in se nato opredeli, ali bodo vsebino odstranili ali ne. Vse prijave so zaupne in anonimne.

Če pa nekdo piše žaljivke ali neprimerne komentarje po tvojem zidu, ti priporočam, da ga odstraniš s seznama prijateljev oziroma ga blokiraš. Tako ta oseba ne bo več mogla ne brati ne pisati po tvojem zidu. Prav tako se na isti način prijavi, če nekdo naredi tvoj osebni profil in s tem zlorabi tvoje podatke. Priporočam ti tudi, da si nastaviš zasebnost tvojega profila, tako da bodo lahko tvoje podatke in vsebino videli zgolj tvoji prijatelji.

 

Sorodne teme:

– Nasilje

Comments are closed.