Kakšna je razlika med psihologom, psihiatrom in psihoterapevtom?

Ko se znajdemo v stiski, smo pri iskanju pomoči lahko najprej soočeni z vprašanjem, na katerega strokovnjaka se s svojimi težavami sploh obrniti. Pri odločitvi nam pomaga vedenje o razlikah med vrstami psiholoških svetovalcev.

Psiholog je zaključil študij psihologije. Psihologi se zaposlujejo na različnih področjih, kot so šolstvo, industrija, marketing, izobraževanje, zdravstvo ipd., lahko tudi na področju psihološkega svetovanja. Klinični psiholog je zaključil še specializacijo iz klinične psihologije ter je posebej usposobljen za psihološko diagnostiko (merjenje, opravljanje testov, podajanje izvedenskega mnenja).

Psihiater je najprej zaključil osnovni študij medicine, nato pa specializacijo psihiatrije. Psihiater lahko predpiše zdravila na recept.

Poklic psihoterapevta v Sloveniji še ni formalno urejen. Psihoterapevt običajno zaključi študij VII. stopnje (medicina, psihologija ali drugo) ter nato pridobi še certifikacijo inštituta, pristojnega za izbrano psihoterapevtsko šolo (psihoanaliza, kognitivno-vedenjska psihoterapija, integrativna psihoterapija, realitetna psihoterapija, geštalt psihoterapija …).

POVEZAVE: