Posilstvo na zmenku

Ko ljudje pomislijo na posilstvo na zmenku, ponavadi pomislijo na neznanca, ki ponoči skoči iz zatemnjene ulice ter nekoga spolno napade.  Vendar niso samo tujci tisti, ki posiljujejo. Dejstvo je, da kar polovica žrtev posilstva storilca pozna. Najpogosteje so žrtve posilstva dekleta in ženske, prav tako pa so lahko žrtve posilstva tudi fantje, vendar se zgodi manj pogosto.

Večina prijateljstev, poznanstev in zmenkov ponavadi seveda ne privede do nasilja. Vendar se žal to včasih zgodi. Dogodku, ko pride do prisiljenega seksa med dvema oseba, ki se že poznata, pravimo posilstvo na zmenku ali posilstvo poznane osebe.

Tudi če se dve osebi zelo dobro poznata in sta že bili poprej intimni (sta imela spolne odnose), nihče nima pravice, da drugo osebo prisili v spolni odnos proti njeni volji. Ne glede na to, da gre za prisilen seks, posilstvo nima nobene povezave s seksom ali strastjo. Posilstvo nima nič opraviti z ljubeznijo. Posilstvo je dejanje agresije in nasilja.

Morda boš kdaj slišal/a koga govoriti, da je »sama prosila za to« zaradi oblačil, ki jih nosi ali načina obnašanja.  To je NAROBE: Oseba, ki je bila posiljena, ni kriva. Posilstvo je VEDNO krivda posiljevalca. In to tudi v primeru, ko se to zgodi, ko se dva že dalj časa poznata, sta intimna ali celo v razmerju. Ena oseba nikoli ne dolguje drugi osebi spolnih odnosov. Če je seks prisiljen in proti volji druge osebe, je to posilstvo.

Zdravi odnosi vključujejo spoštovanje, med drugim tudi spoštovanje čustev druge osebe. Nekdo, ki ga resnično skrbi zate, bo spoštoval tvoje želje in te ne bo silil ter pritiskal nate, da imejta spolne odnose.

 

ALKOHOL IN DROGE

Pri posilstvih na zmenku je pogosto prisoten alkohol. Alkohol lahko vpliva na popustitev zavor, izgubo zdravega razuma in pri nekaterih ljudeh sproži, da pridejo agresivne težnje iz podzavesti na površje.

Tudi droge imajo negativen vpliv. Morda si že slišal/a za drogo rohypnol (t.i. »rufi«), gama-hidroksi-butanoat (GHB) ali ketamin. Omenjene droge je enostavno zmešati v kozarec s pijačo, oseba pa ima nato v glavi »črno luknjo« in se ne spomni dogodkov, ki so se zgodili po zaužitju pijače. Fantje in dekleta, ki so zaužile te droge, poročajo o občutku paraliziranosti, o zamegljenem vidu in pomanjkanju spomina.

Mešanje omenjenih drog z alkoholom je zelo nevarno in lahko povzroči tudi smrt.

POMEMBNO: Vedno sama naroči pijačo in bodi pozorna med njeno pripravo. Droge se lahko zameša tako v alkoholne kot nealkoholne pijače, na zabavah ali v lokalu, brez da se tega zavedamo. Ne pij iz kozarca, če je bil nekaj časa na mestu, kjer ga nisi imela ves čas na očeh.

 

KAKO SE ZAŠČITITI

Najboljša obramba pred posilstvom je, da ga skušamo preprečiti, kadar je to mogoče. Pripravili smo nekaj nasvetov, kaj lahko narediš, da se zavaruješ:

+ Izogibaj se osamljenih krajev (to vključuje tudi tvojo sobo ali sobo partnerja), dokler ne zaupaš partnerju.

+ Ne zapravljaj časa ob osebi, ob kateri se počutiš neprijetno in nelagodno. To pomeni, da sledi svojim občutkom in se umakni iz situacij, v katerih se ne počutiš dobro.

+ Ostani trezna in pozorna. Če si z nekom, ki ga ne poznaš dobro, bodi pozorna na dogajanje okoli sebe in poskušaj ohranjati nadzor.

 Predvsem za fante velja: bodite pozorni na dekletovo sposobnost, da privoli v spolni odnos – lahko te obtožijo spolnega napada, če druga oseba ni bila v stanju, da bi se lahko odzvala ali odreagirala.

+  Pomembno je, da veš, kaj si želiš. Razmisli, kakšen odnos si želiš z drugo osebo. Če potrebuješ čas za razmislek o tem, povej drugi osebi, da naj spoštuje tvoje občutke in ti da čas. Ne dovoli si, da bi okolica in vrstniki pritiskali nate ali te spodbujali, da storiš nekaj, česar si ne želiš.

+ Pojdi ven s skupino prijateljic in pazite druga na drugo.

+ Če se počutiš ogroženo, se ne boj vprašati za pomoč.

+ Pojdi na tečaj samoobrambe. S tem povečaš svojo samozavest in se naučiš dragocenih telesnih tehnik, ki jih lahko uporabiš za pobeg pred napadalcem.

 

KAM PO POMOČ

Na žalost, tudi če nekdo upošteva vse varnostne napotke, se lahko posilstvo še vseeno zgodi. Če so te posilili, je tukaj nekaj nasvetov, kaj lahko narediš:

 + Če si poškodovana, pojdi takoj na urgenco – večina zdravstvenih domov in bolnišnic ima zaposlene zdravnike ter svetovalce, ki so usposobljeni, da skrbijo za žrtve nasilja.

+  Poišči ali pokliči prijateljico, družinskega člana ali osebo, s katero se počutiš varno in ji povej, kaj se ti je zgodilo.

+ Če želiš prijaviti posilstvo, o tem nemudoma obvesti policijo. Ohrani vse fizične dokaze. Ne zamenjaj oblek, jih ne peri in tudi se ne tuširaj.

+ Zapiši čim več podrobnosti dogodka.

+ Ne boj se zastaviti vprašanj in prejeti informacije. Skozi sam proces, ki bo sledil, se ti bo porajalo mnogo vprašanj – ali prijaviti posilstvo, komu povedati in vrste reakcij, ki jih boš doživela, ko boš komu zaupala svojo zgodbo.

+ Posilstvo ni le telesna poškodba – je tudi močan, čustveno travmatičen dogodek. Morda je težko razmišljati ali govoriti o nečem tako osebnem, kot je posilstvo, še toliko težje če je storilec nekdo, ki ti je blizu ali ga poznaš. Vendar, če se boš pogovorila z ustrezno usposobljenim strokovnjakom, kot je psiholog ali terapevt, boš tako prejela pravo čustveno pozornost, skrb in podporo v dolgotrajnem procesu zdravljenja. Če misli ne odrivaš stran, lahko tako preprečiš kopičenje problemov na daljši rok.

Post Tagged with ,
Comments are closed.