Pomembnost partnerja v starosti

Partner je običajno najbolj pomembna oseba za socialno življenje in zadovoljstvo s slednjim pri starostnikih. Pa naj bo to zaradi svoje prisotnosti ali odsotnosti.

Starostniki imajo tako kot vse ostale starostne skupine jasno izraženo potrebo po socialnem življenju. Pomembna sta predvsem čustveno-intimna in finančno-socialna opora. Torej potrebujemo nekoga, ki nam nudi bližino, se z nami pogovarja, deli občutke, nas razume, deli z nami intimne trenutke, po drugi strani pa nam stoji ob strani, ko se nam zvišajo odhodki, ima z nami skupen proračun, si deli z nami finančno breme in skupaj z nami zapravlja, če nam konec meseca še kaj ostane.

Zato je prisotnost partnerja v starosti še toliko bolj pomembna. Socialni krog se oži, saj se število prijateljev in stikov z njimi zmanjšuje, pa naj bo razlog smrt, ali pa zgolj to, da zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov ne zmoremo več vzdrževati stikov. Hkrati tudi potomci odraščajo, se osamosvojijo, odselijo in pogosto prekinejo stike. Včasih se žal zgodi celo, da mlajše generacije dobesedno izrinejo starejše.

Zato je še toliko bolj pomembno, da ima starostnik v tem času ob sebi partnerja. Da lahko deli svoja občutja, intimne trenutke, nenazadnje nismo nikdar prestari niti za spolne aktivnosti. Prijatelji lahko izgubo partnerja nadomestijo zgolj do neke mere, nekoliko bolj so nam lahko v oporo sorodniki. Izjema so seveda intimni prijatelji, ki nam lahko v precejšnji meri nadomestijo partnerja, če se le dovolj zbližamo z njimi in ne temelji odnos zgolj na spolnosti ali druženju.

Jasen dokaz, kako pomemben je partner v tem obdobju, je predvsem posledice njegove odsotnosti. Starostniki, ki nimajo partnerja (pogosto zaradi smrti, lahko pa so si tudi izbrali samsko življenje), bolj pogosto kažejo znake osamljenosti. Najbolj je le-ta izražena pri starostnikih, ki jim je dolgoletni partner pred kratkim umrl. Zelo pogosto se zgodi, da ko umre eden od partnerjev, mu kmalu sledi tudi drugi, sploh v obdobju pozne starosti (nad 80 let). To je tudi posledica upada sposobnosti prilagoditve na stres in spremembe.

Smrt partnerja je namreč normativen dogodek, ki se v dolgotrajni zvezi prej ali slej zgodi. »Dokler naju smrt ne loči« ima v tem primeru zelo dobeseden pomen. Ker je dogodek normativen, se seveda dogodi vsakemu preživelemu partnerju iz dolgotrajne zveze. Zakaj je torej to tako težko sprejeti? V prejšnjih obdobjih življenja vedno lahko rečemo, da je nekdo umrl premlad. Ko nekdo umre zaradi starosti, tega ne moremo trditi. Zakaj je torej smrt partnerja zaradi starosti tako stresen dogodek?

Več o tem v prispevku: Zakaj nas smrt partnerja v starosti ne pusti naprej?

Comments are closed.