Pasti, ki jih prinašajo razmerja

Kar dosti dela in časa nam vzame, da ohranjamo zdravo in ljubeče razmerje. Vse prevečkrat se zveze prekinejo zaradi številnih razlogov – partnerja začneta drug drugega dojemati kot nekaj samoumevnega, med sabo vse manj komunicirata in se ne poslušata, dovolita, da prevladajo negativna čustva, preživljanje kvalitetnega skupnega časa pa potisneta na stranski tir. Marsikaj lahko naredimo, da ohranimo zdravo in ljubeče razmerje ter se tako izognemo stresu in bolečini, ki jo ponavadi prinaša prekinitev zveze.

KAKO OHRANITI ZDRAVO IN LJUBEČE RAZMERJE?

 • Ne obravnavajte svojega partnerja kot nekaj samoumevnega: Na začetku zveze, ko se spoznavamo in hodimo na zmenke, nam partner ni nekaj samoumevnega. Sčasoma, ko se razmerje razvija, pa počnemo točno to. Zaradi tega se lahko naš partner počuti neljubljeno, naveličano, jezno in ima občutek, da nam ni več pomemben. Vsake toliko časa ustavite svoje misli in premislite, kakšen je vaš odnos do ljubljene osebe – če vajin odnos postaja nekaj samoumevnega, je čas, da nekaj spremenite, da temu ne bo tako.
 • Že sama beseda »hvala« lahko pripomore, da se bo vaš partner počutil boljše. Če opazite, ko pridete domov, da je hiša pospravljena, za kar je bilo potrebno ure in ure vloženega truda, pokažite, da to cenite. Povejte, da hiša izgleda čudovito in se zahvalite. Če partner skuha dobro kosilo, bi mu veliko pomenilo, da opazite njegov trud in rečete »Hvala, kosilo je bilo odlično« ipd. Če ponavadi po jedi zgolj vstanete in pustite partnerju, da nato pospravi in pomije vso posodo, ponudite pomoč. Hitreje kot bo delo opravljeno, več časa bosta imela za posvečanje drug drugemu. Ko pride partner iz službe, ga ne ignorirajte, ampak raje vprašajte, kakšen dan je imel, saj se bo tako počutil veliko bolj zaželjenega.
 • Na začetku se je verjetno večkrat zgodilo, da ste svoji ljubljeni osebi prinesli rože, čokoladke, majhna darilca, ji pisali kratka posvetila in ji pogosteje povedali, da jo imate radi – vztrajajte s temi dejanji. Tako se bo vaš partner počutil ljubljenega, opaženega, cenjenega – na vse to ni potrebno pozabiti, pa čeprav sta skupaj že mnogo let.
 • Večkrat povejte partnerju, da ga ljubite. Če verjamete ali ne, mnogi partnerji mislijo, da jih njihova boljša polovica ne ljubi več, ker mu/ji tega ne govori več. Na začetku zveze si zelo pogosto izpovedujemo ljubezen – ne prenehajte s tem. Če vam je težko to povedati, napišite kratko posvetilo ali pošljite ljubezensko pismo.
 • Prisluhnita drug drugemu ter komunicirajta s spoštovanjem. Na začetku razmerja si zelo težko predstavljamo, da bi kričali in vpili na partnerja – verjetno bi v takšnem primeru stekel kilometre proč. Zakaj to počnete zdaj? To ni tekmovanje, kdo bo imel zadnjo besedo in kdo bo zbral največ točk. Nobene potrebe ni, da bi se različnost mnenj sprevrglo v tekmovanje, kdo ima prav in kdo ne in kdo bo dosegel največ točk pri žaljenju drug drugega.
 • Če kaj povzroča trenje med vama, se o tem mirno pogovorita. Včasih pomaga, če gremo takrat ven iz hiše in se pogovorimo med sprehajanjem v parku. Pustite, da partner govori o svojih čustvih in občutkih, ne da bi ga pri tem prekinjali – tiho ga poslušajte, nato pa zamenjajta vlogi in naj vam tudi on izkaže enako spoštovanje ter vam tiho prisluhne. Nato se poskušajta vživeti v občutke drug drugega in poskušajte pogledati na težavo iz partnerjeve perspektive. Sledi naj miren pogovor – včasih je potrebno sprejeti, da imata različna mnenja. Vsak ima pravico do lastnih vrednot in mnenja, in nihče se zaradi tega ne sme počutiti slabo – poskusita narediti kompromis, tako da izbereta vmesno pot (ne čisto po vaše, ne čisto po njegovo). Naredita tako, da bo najboljše za oba in obenem za vajin odnos.
 • Če kar čutite, kako jeza vre v vas, je priporočljivo, da se takrat umaknete in sprostite jezo na zdrav način – pojdite na sprehod, v telovadnico, sprostite jezo na blazinah ipd. Šele ko se pomirite, govorite s partnerjem – ne uporabljajte in zlorabljajte svojega partnerja namesto blazine ter ga ne ustrahujte. Če čutite, da  jeze ne morete več kontrolirati, je čas, da si poiščete strokovno pomoč, še preden to uniči vaše razmerje.
 • Nekateri pari se zelo težko pogovarjajo o kakršnih koli težavah, saj se to vedno sprevrže v prepir ali pa se ne morejo odpreti drug drugemu. Če je tako v vašem primeru, poskusita drug drugemu napisati pismo ter v njem opišita, kaj čutita. To vama bo pomagalo razumeti, kako se drugi počuti in kaj čuti.
 • Kot pravi star slovenski pregovor, smeh je pol zdravja. Ne pozabita na to tudi pri vajinem razmerju – skupaj se zabavajta in smejta. Če to že nekaj časa nista počela, poskusita v vajino razmerje ponovno prinesti smeh in zabavo.
 • Zapomnite si, da vaš partner ni lastnina. Posesivnost ni ljubezen! Enako kot je pomembno, da preživljata kvaliteten čas skupaj, je pomembno tudi to, da sprejemate partnerja kot samostojno osebnost, ki ima svoj prav in pravico do lastnih mnenj, do preživljanja časa s svojimi prijatelji in do udejanjanja svojih lastnih interesov. Nihče nima pravice nadzirati druge osebe in če se temu ne morete odreči, je priporočljivo, da poiščete strokovno pomoč. Ravno vaša potreba po nadzoru lahko povzroči, da partnerja vse bolj oddaljujete od sebe ter ga delate nesrečnega.
 • Tudi ljubosumje nam lahko uniči še tako dobro razmerje, če ga ne znamo nadzirati. Ljudje pogosto prinašajo slabe izkušnje iz prejšnjih razmerij v novo razmerje. Če ste bili v prejšnjih razmerjih vedno prizadeti, to še ne pomeni, da vas bo tudi trenutni partner prizadel. S stalnim sumničenjem in nezaupanjem lahko odženete partnerja. Zdajšnji partner ni enak prejšnjemu, ampak je povsem svoja osebnost. Poskusite se vživeti vanj. Kako bi se počutili, če bi bili iskreni in vredni zaupanja, vaš partner pa bi vas stalno obtoževal, da lažete, vas spraševal kje in s kom ste bili ter vas obtoževal nezvestobe?
 • Izogibajte se primerjavi partnerja s prejšnjimi in ga ne obravnavajte enako. Zdravo razmerje temelji na vzajemnem zaupanju in spoštovanju dveh oseb in če nimate zares dobrega razloga, da ne zaupate partnerju, potem odmislite vse negativne misli. Prigovarjajte si, da je partner izmed vseh drugih oseb izbral vas ter da vas ljubi.
 • Vzemite si čas za kvalitetno preživljanje prostega časa skupaj. Ko je le mogoče, preživita čas drug z drugim – pojdita na kosilo/večerjo, poglejta film, se sprehodita po parku, se skupaj ukvarjajta s športom, počnita kaj izmed aktivnosti, ki sta jih počela na začetku razmerja, se ob večeru sproščajta ob svečah in v družbi drug drugega. Preživljanje časa skupaj je zelo pomembno za ohranjanje zdravega razmerja in zakona. Včasih je težko, če vam večino časa vzame delo, otroci idr., vendar prav tako, kot si vzamete čas za otroke, si ga vzemite tudi drug za drugega.
 • Posvečajte se intimnosti ter ne pozabite tudi na objeme in pozornost. Če imate možnost, rezervirajte nočitev nekje, kjer vama je všeč in pobegnita od vsakdanjih skrbi. Presenetite partnerja s kratkim sporočilom in poskrbite, da se bo počutil ljubljeno.
 • Če imata težave v spolnosti, se usedita skupaj in se pogovorita o tem – ne pustite, da to preraste v zamero drug do drugega. Lahko poiščeta tudi pomoč, nikakor pa ne obrnite hrbta partnerju.
 • Izogibajta se temu, da hodita spat sprta. Življenje je prekratko, da bi se prepuščali nezadovoljstvu, zameram in kamnitemu molku. Nikoli ne vemo, kaj nam prinaša prihodnost, zato se poskušajta pobotati, še preden odideta spat.
 • Opravičite se. Če ste se do partnerja obnašali krivično ali pa se znesli nad njim, se opravičite. Ne pretvarjajte se, da se ni nič zgodilo, ampak bodite dostojni in obravnavajte partnerja s spoštovanjem ter se mu opravičite.

Če vaše razmerje ni srečno in mislite, da bi lahko bilo, pojdite v preteklost, ko sta se spoznala in se začela videvati:

–       Vzemita si čas drug za drugega.

–       Pogovarjajta se ter si prisluhnita.

–       Delita si probleme ter jih skušajta rešiti skupaj.

–       Ne prepirajta se zaradi težav, ampak poskušajta skupaj poiskati rešitev.

–       Poskrbita za razburjenje in svežino razmerja.

–       Vzemita si čas za naklonjanje pozornosti in intimnost.

–       Poiščita podporo in pomoč, če menita, da jo potrebujeta. Včasih je lažje, če se pogovorita z nekom, ki ni čustveno vpleten ter vidi težave bolj objektivno in racionalno.

–       Če se odločita za ločitev, se pozanimajta o mediaciji. Ta vama lahko prihrani mnoge stroške ter čas, povezan s sodišči. Mediacija pomaga tudi otrokom pri  soočanju s spremembami v svojem življenju, ki jih prinaša ločitev staršev.

Comments are closed.