Osebnostna rast in spreminjanje

Ste se mogoče kdaj vprašali, kaj točno pomeni to, da osebnostno rastete?

Odgovorov na to vprašanje je lahko več, različni so za vsakega posameznika. Za nekoga lahko na primer osebnostna rast pomeni:

– da izboljša svoje odnose s starši,

– da učinkoviteje komunicira s partnerjem,

– da se nauči izražati svoje mnenje,

– da odpusti prijatelju,

– da začne spoštovati samega sebe.

V splošnem pa pri osebnostni rasti govorimo o tem, da spremenimo svoj odnos ali stališča do nečesa, kar posledično vpliva na spremembo naših dejanj in vedenj.  Rast je namreč doseganje vsega, kar lahko dosežemo s pomočjo pozitivnega mišljenja, samozavesti, zdrave zavesti, intuicije, izkoriščanja skritih darov in želje po rasti.

Osebnostna rast je torej proces, ki je del našega življenja in se povezuje predvsem s spremembami.  Pogoj za rast in razvijanje so torej spremembe – napredujemo lahko le, če se spreminjamo. Ljudje pa napredujemo, osebnostno rastemo in se osebnostno razvijamo vsakodnevno in tega pogosto niti ne opazimo ali se ne zavedamo. Včasih, pa se zgodi, da obstanemo na mestu, stvari se nam ponavljajo, smo nesrečni in ne vemo kako napredovati, kako spremeniti stvari.

 In spremeniti sebe ali svoje ustaljene načine ni lahko. Spremembe v naša življenja namreč pogosto prinašajo nepredvidljivost. Zato večkrat raje vztrajamo pri določenem že znanem vedenju, kot da bi tvegali in preizkusili nekaj novega, ali reagirali drugače, kot reagiramo po navadi. Na ta način se počutimo bolj varni in se raje izognemo vplivu sprememb, čeprav smo pri tem pogosto nesrečni. Tako sčasoma postanemo strokovnjaki za negativno mišljenje, kar pa nas ne pripelje nikamor.

Uspešni ljudje in zmagovalci pa so tisti, ki sprejmejo spremembe, se nanje prilagodijo in z njimi rastejo. Bistvenega pomena pa je, da želja po rasti pride iz nas samih. Vzpodbude iz okolja nam lahko pri tem le pomagajo.

Že  priznan psiholog Abraham Maslow je zapisal, da rasti začnemo, ko nas nek naslednji bolj razveseli in v nas sprosti več zadovoljstva, kot prejšnji, ki ga že poznamo in nas lahko celo dolgočasi. Izkusiti moramo torej nove stvari in tega ne počnemo zato, ker nam je nekdo rekel, da naj nekaj storimo ali ker bomo dobili nagrado, temveč zato, ker sami tako želimo.

Zatorej, učimo se v čem smo dobri, kaj nam je všeč in kaj ne, kakšne so naše sposobnost in prepričanja. S tem odkrivamo sebe in si odgovarjamo na vprašanja kdo sem in kaj sem.

To znanje pa nas bogati, nas naredi zrelejše in močnejše. In le poznavanje samega sebe ter okolice nam omogoči, da kaj spremenimo. Spremembe pa so tisti koraki, ki nas bodo pripeljali do želenega cilja.

 

Sorodne teme:

Pozitivna psihologija

Devet psiholoških nasvetov za boljši zakon

Pasti ki jih prinašajo razmerja

Comments are closed.