Nekaj nasvetov, kaj lahko narediš v primeru zlorabe

Poskusi se najprej zaupati staršem – če se ti zdi, da se jim zaradi kakršnegakoli razloga ne moreš zaupati, se obrni na osebo, kateri lahko zaupaš – učitelju ali učiteljici v šoli, prijatelju, družinskemu članu, lahko pa se obrneš tudi na naše svetovalce, in sicer jih lahko pokličeš preko internetne telefonije (preko programa skype ali msn), vzpostaviš stik z njimi preko klepeta ali pa opišeš, kaj se ti dogaja, v elektronskem pismu, ki ga pošlješ na info@svetovalnicakameleon.si .

Če so starši tisti (oz. eden od staršev), ki te zlorabljajo, si lahko predstavljam, kako težko ti je spregovoriti o tem. En del tebe jih verjetno sovraži, del tebe pa jih ima še vseeno rad. Nič ni narobe s tem, da imaš rad svoje starše, po drugi strani pa jih sovražiš zaradi tega, kar se ti dogaja.

Starši ti lahko prigovarjajo, da je to, kar ti počnejo, povsem normalno – vendar NI!

Lahko ti govorijo, da ti na tak način izkazujejo ljubezen, vendar vedi, to NI ljubezen – to je zlorabljanje, je narobe, ti škoduje in je kaznivo dejanje.

Verjetno ti prigovarjajo, da ne smeš nikomur povedati – vendar če se nikomur ne zaupaš, se bo vse skupaj nadaljevalo – če pa najdeš pomoč in se nekomu zaupaš, te lahko to obvaruje pred nadaljnimi zlorabami. Mogoče ti govorijo, da ti nihče ne bo verjel – a četudi ti mogoče prva oseba, ki se ji zaupaš, ne verjame, poišči nekoga drugega in se zaupaj toliko časa, dokler ti nekdo ne bo prisluhnil.

Mogoče želiš s tem, da se nikomur ne zaupaš, zaščititi osebo, ki te zlorablja – vendar kdorkoli te že zlorablja, potrebuje pomoč – povsem verjetno je, da to počne tudi z drugimi otroki ali mladostniki. Le s tem, da spregovoriš, lahko ta oseba dobi primerno pomoč, ki jo potrebuje in se sooči s posledicami svojih dejanj.

Za to, da spregovoriš, je potrebno veliko poguma in notranje moči, vendar so ljudje, ki ti bodo pomagali in te podprli, tako da se ti ne bo potrebno s tem soočiti samemu.

Comments are closed.