Medsebojni odnosi in razmerja

Vsakodnevno nas mediji dobesedno oblegajo z razmerji: dobrimi, slabimi, včasih se nam lahko zdi, da so nekatera razmerja popolna. Vendar razmerja niso le med fantom in punco – so tudi med starši in družinskimi člani, prijatelji, vrstniki.

Včasih je težko najti ravnotežje, da smo zadovoljni sami s sabo in da so obenem tudi drugi zadovoljni z nami. Z leti sprejemaš vse več odločitev o sebi, o tem, kaj si želiš početi in kdo želiš biti. Za oblikovanje lastnih mnenj, vrednot in prepričanj je potreben čas. Včasih traja nekaj časa, da se začneš počutiti dobro v svoji koži, se sprejmeš takšnega, kot si, in razviješ samospoštovanje.

V najstniških letih se spremenijo tudi medsebojni odnosi. Tako se z nekaterimi ljudmi dobro razumeš in ti je všeč druženje z njimi, spet drugi te privlačijo tako telesno kot čustveno.

Vse to je popolnoma normalno, prav tako tudi to, da se hitro zaljubiš in da zaljubljenost hitro mine.

Skoraj zagotovo se boš v tem obdobju prvič zares zaljubil/a. Prva ljubezen je vznemirljiva, lahko pa te tudi spravlja v negotovost in se sprašuješ, kako se obnašati v bližini osebe, ki ti je všeč. Videvanje z drugimi pripomore k izboljšanju socialnih spretnosti, naučiš se vzajemnosti (kako prejemati in dajati) in kako je biti v (resni) zvezi. Naučil/a se boš, kako komunicirati z nekom, ki ti je všeč ter kako ohranjati samozavest v zvezi ter jo prekiniti, ne da bi pri tem prizadel/a sebe ali druge. Temelji zrelega razmerja so iskrenost, predanost in vzajemno spoštovanje.

Ko beseda nanese na razmerja, lahko občutiš veliko pritiska s strani družine, prijateljev, vrstnikov ter tudi medijev. Zelo pomembno je, da se sam/a odločiš, če si želiš razmerja. Pri odločitvi, ali si na resno zvezo pripravljen/a, ti lahko pomaga razmislek o tem, kakšne so tvoje vrednote in prepričanja in kaj ti je pomembno.

Razmerje ne temelji zgolj na eni osebi, ampak se svetova dveh prepletata. Premisli, kakšen učinek in posledice imajo tvoje besede in dejanja na tvojo punco ali fanta ter druge ljudi, s katerimi prihajaš v stik. Ne pozabi, da je tudi pri komunikaciji zelo pomembno spoštovanje, ki pa mora biti vzajemno.

Povsem običajno je, da imaš prijatelje tako istega kot nasprotnega spola. Prijatelji nasprotnega spola so še posebej dobri pri tem, da ti pomagajo razumeti nasprotni spol, ko pride do težav v razmerju.

Medsebojni odnosi so nagrada sama po sebi, vendar je v dobre medsebojne odnose potrebno vložiti kar nekaj truda. Dobri medsebojni odnosi temeljijo na zaupanju, poslušanju in mesebojni pomoči.

Vsi smo vsakodnevno vpleteni v množico medsebojnih odnosov – z družino, prijatelji, vrstniki, znanci – nekatere si izberemo sami, nekatere ne. Prijateljstva definitivno obogatijo naše življenje in ga naredijo lepšega. Vendar dobri medsebojni odnosi niso nekaj samoumevnega, ampak zahtevajo kar nekaj truda ter učenja, na kakšen način vzdrževati karseda dobre odnose. Dober začetek je, da premisliš, katere so tvoje dobre lastnosti, kakšna oseba si in kaj dobrega lahko doprineseš k medsebojnin odnosom z drugimi.

Temelj vsakega dobrega odnosa so zaupanje, iskrenost, odprtost ter spoštovanje. Posebej v obdobju, v katerem si zdaj, vsakodnevno vzpostavljaš veliko medsebojnih odnosov. Trenutne odločitve lahko vplivajo na tvojo prihodnost, zato je še toliko bolj pomembno, da imaš podporo drugih, ko jo potrebuješ. Ne pometaj tem, ki te zanimajo, pod preprogo.

– Govori z drugimi o tem, kaj čutiš in o čem razmišljaš. Razmisli, kako tvoja dejanja vplivajo na druge.

– Veliko dejavnikov je, ki vplivajo na naše razmišljanje – družina, duhovnost, verska prepričanja, tradicija, zakoni, kultura in družba.

– Prisluhni drugim (čeprav govorijo stvari, ki jih nočeš slišati), razmisli o vrednosti njihovih besed, če te kaj zanima, sprašuj, le tako se boš lahko odločil/a, kaj je najboljše zate in ti najbolj ustreza. Premisli, kako tvoje odločitve vplivajo na druge.

Comments are closed.