Kdo je pravi prijatelj?

Nihče izmed nas si ne želi biti sam. Vsak si želi nekoga, ki bi bil vedno na voljo, ki bi bil vedno tu, kadar bi ga potrebovali. Vsak si želi nekoga, ob katerem bi lahko bil to, kar je. Nekoga, ki bi mu lahko zaupal vse. Nekoga, ki ga ne bi kritiziral ali zasmehoval. Vsak si želi imeti ob sebi osebo s katero bi lahko delil solze in smeh. Nekoga, s katerim bi delil svoje želje, cilje, sanje. Vsak si želi nekoga, ki bi mu lahko odstopil posebno mesto v srcu in mu rekel: »Ti i moj pravi prijatelj!«

 

+Preden bereš naprej, razmisli o tem:

-kdo izmed vseh, ki jih poznaš je tvoj: znanec, prijatelj, pravi prijatelj?

-kaj je zate pravo prijateljtvo in kdo je zate pravi prijatelj?

 

-> Značilnosti pravega prijateljstva

*povezanost

-med pravimi prijatelji obstaja nekakšna posebna vez, posebna povezanost. Z njimi si delimo pogled na svet, povezujejo nas skupna zanimanja, želje in cilji.

*čustvena odprtost

-v odnos s pravim prijateljem so vpletena čustva. Med seboj se imamo radi, skrbimo eden za drugega, saj nam ni nam vseeno kaj se z njim dogaja.

*podpora

-pravi prijatelji si nudijo brezpogojno podporo. Vedno so nam na voljo, ko jih potrebujemo. Njihova podpora je iskrena, nič ne pričakujejo v zameno.

*sprejemanje

 -pravi prijatelj te sprejme takšnega, kot si. Ob njem se počutiš ljubljeno in sprejeto, ni se ti treba pretvarjati ali truditi, da bi bil nekdo drug.

*zvestoba

-Pravi prijatelji so zvesti sebi, prijatelju in njunemu prijateljstvu. Ne posmehujejo se, ne zasmehujejo, ne izdajajo. Vedno so pripravljeni braniti eden drugega.

*zaupanje

-zaupanje je temelj dobrega prijateljstva. Med prijatelji se vzpostavi s čaom, ko si med seboj dokažejo, da so vredno zaupanja. Ko čutijo, da si lahko zaupajo, takrat postanejo še bolj povezani med seboj. Če si prijatelji zaupajo, si lahko povejo svoje največje strahove, skrivnosti, želje, cilje,…takrat se lahko najbolj razkrijejo eden drugemu, saj vedo, da med njimi obstaja zaupanje.

*pomoč

-pravi prijatelji so si med seboj pripravljeni pomagati vedno. Pomagajo si iskreno, brez da bi pričakovali karkoli v zameno.

*bližina

-prijatelji uživajo v medsebojni družbi.

*brezpogojnost

 -za pravega prijatelja nekaj narediš, mu ponudiš pomoč ali stojiš ob strani ne da bi pričakoval karkoli v zameno.

Comments are closed.