Kako do boljše komunikacije v partnerskem odnosu?

Biti razumljen in slišati so (pre)pogoste težave, ki nastopajo v partnerskem odnosu. Vzroke za prepire, morda celo razpad zveze, pari iščejo drugod, a pogosto je za slednje kriva neustrezna komunikacija.

Kaj je uspešna komunikacija?

Uspešna komunikacija ni le preprost pogovor med dvema, ampak predstavlja tako jasno sporočanje na eni strani kot razumevanje na drugi, kar je še posebej pomembno, ko nastopijo konflikti.

Kaj uspešna komunikacija ni?

Komuniciranje »na hitro«, s površno predstavljeno vsebino tega, kar smo želeli povedati, in beganje misli k drugim stvarem, medtem ko nam nekdo nekaj govori, zagotovo ne predstavlja uspešne komunikacije.

 

POMEN DOBRE KOMUNIKACIJE

Že na začetku zveze smo le s pomočjo komunikacije sposobni zares dobro spoznati partnerja. Za spoznanja o načinu oblačenja, navadah, vedenju v javnosti in podobnem ne potrebujemo veliko časa in verbalnega sporazumevanja. Drugače velja za stališča, vrednote, bolj skrite želje in cilje, do katerih največkrat dostopamo le preko pogovora. Iz tega razloga je pomemben čas spoznavanja in veliko komunikacije v tem obdobju, kar nam omogoči dostopati do vseh bolj skritih lastnosti drugega, ki pa so lahko odločilnega pomena za nadaljevanje razmerja. 

Po letih skupnega življenja se zdi, da partnerja že tako dobro poznamo, da komunikacija več ni pomembna. Omenjeno nikakor ne drži. Komunikacija res ne služi več toliko medsebojnem spoznavanju, je pa velikega pomena za reševanje konfliktov, ki nastopajo v vsakem partnerstvu. Le s pomočjo dobre komunikacije smo sposobni izraziti, kaj nas pesti, biti razumljeni in najti ustrezno rešitev, ki bo sprejemljiva za oba v razmerju.

 

USPEŠNI PRI VSAKODNEVNEM KOMUNICIRANJU

K razvijanju uspešnega komuniciranja v partnerskem odnosu lahko težite vsak dan. Tudi če vaš partner ni za različne »treninge« uspešne komunikacije, lahko vi marsikaj spodbudite z lastnim načinom komuniciranja. A kljub temu velja omeniti, da mora partner kazati vsaj malo interesa za spremembe v vajini komunikaciji, v kolikor le-ta ni najboljša.

Kakšna naj bi bila komunikacija s partnerjem, da bo kar najuspešnejša? Pomembno je, da s partnerjem redno komuniciramo. Slednje bo omogočilo, da se bomo čutili povezani in bomo morebitne nesporazume hitreje in učinkoviteje rešili. Izmenjajte si informacije tekočega dne, komentirajte aktualno družbeno dogajanje, vprašajte za nasvet, pohvalite, delite svoje želje in pričakovanja. Vzemite si dovolj časa za komunikacijo s partnerjem. To nikakor ne pomeni, da morate v svoj natrpan urnik vsak dan strpati še uro pogovora s partnerjem, ampak izkoristite priložnost ob počitku po kosilu, ob prostih večerih ali bolj sproščenih vikendih. Razumite, da je partner samosvoja oseba, s svojimi mislimi, ki so pogosto drugačne od vaših. Popolno soglašanje med vami in partnerjem tako ni mogoče. Tega ne sprejmite kot slabo, ampak se zavedajte, da vas tako lahko partner marsikaj nauči.

 

USPEŠNA KOMUNIKACIJA IN KONFLIKT

Velikokrat se zdi, da uspešna komunikacija in konflikt ne gresta skupaj, kar je zmotno prepričanje. Uspešna komunikacija namreč ne predstavlja popolnega strinjanja z drugo osebo, ko nastopi konflikt, s čimer bi se izognili prepirom. Nestrinjanje ni napačno, ampak ga je potrebno obravnavati in izraziti na način, ki ga predstavljamo v nadaljevanju.

Zagotovite si ustrezno okolje. Naglica, slabo počutje ali aktivnost, ki vas zaposluje (kuhanje, spremljanje najljubše oddaje …), ne predstavljajo primernega trenutka, v katerem bi lahko razvili uspešno sporazumevanje s partnerjem. Vzemite si čas, pomirite misli in se za nekaj časa posvetite le drug drugemu (spodnja slika je ponazoritev neustreznega pristopa k reševanju konfliktov).

 

Izražajte se jasno in neposredno. Kar želite povedati, povejte tako, kot zaznavate, čutite in o tem razmišljate. Zagotovite si, da vas bo partner razumel.

Govorite o sebi, svojih opažanjih, občutkih in predlogih. Omenjeno je smiselno nadaljevanje prejšnjega koraka. Kljub temu da se je najustrezneje izraziti jasno in neposredno, je še posebej pomembno, da govorite o sebi. S tem izrazite kaj vas moti in kaj bi si želeli spremeniti. Povejte, kaj ob tem občutite. Govorite s svojim partnerjem, zato so vaša čustva še kako pomembna. Nikar ne napadajte ali obtožujte drugega. Povedi, kot je na primer »Ti si tisti/a, ki ne pospravi za sabo«, zamenjajte z »Opazil/a sem, da ne pospravljaš za sabo, kar me moti. Ko po dolgem dnevu pridem utrujen/a domov, prvo opazim nered, ob čemer izgubim živce. Čutim, da nisem vreden/a niti toliko, da bi mi prihranil/a vsaj malo dela. Želel/a bi si, da bi bilo drugače«.

Prisluhnite. Ko ste povedali, kar ste želeli izraziti partnerju, dovolite, da tudi druga stran poda svoj pogled na stvar. Med govorom drugega pozorno poslušajte. Ob tem ne iščite načina, kako bi se ubranili ali izpodbijali trditve drugega, ampak sprejmite povedano. Partner naj ne bo vaš tekmec, katerega je potrebno poraziti, ampak nekdo, s katerim strmite v boljšo skupno prihodnost.  

Preverite, če ste pravilno razumeli. Ko ste poslušali in slišali partnerja, obnovite, kako ste vi razumeli drugo plat zgodbe. To gre nekako takole: »Če prav razumem, te moti, da se s prijatelji vsak petek po službi dobimo na pijači. Ker midva ne greva nikamor, se čutiš zapostavljen/a«. Takšno povzemanje bo omogočilo, da bo partner lahko popravil povedano, če bo opazil, da drug ni povsem razumel, kar je želel povedati.

– Nadaljujte pogovor. V kolikor se s partnerjem ne strinjajte, nadaljujte pogovor tako, da boste ponovno govorili o sebi in kako vi zaznavate izpostavljeno situacijo. Vodilo za pogovor naj bo »slišati in biti slišan«. V kolikor opažate, da se pogovor ne dotika več osrednjega problema ali da vas želijo zanesti čustva, si vzemite odmor.

– Skupaj oblikujte predloge za naprej. Pomembno je, da oba s partnerjem oblikujeta predloge za naprej in da se s slednjimi oba strinjata. Tako bo odgovornost spoštovati dogovor na obeh, kar verjetneje napoveduje, da bosta težila k zastavljenim ciljem.

 

 Sorodne teme:

1. O komunikaciji

2. Motnje pri komunikaciji

3.Devet psiholoških nasvetov za uspešen zakon

Comments are closed.