Kaj sploh zaljubljenost je? (za otroke)

Oba rada igrata video igre, poslušata isto glasbo, imata rada iste sladkarije in gledata iste nanizanke. Sploh si ne moreš predstavljati, da bi še s kom imel toliko skupnega.

Tole so povedali naši mladi kameleoni o tem, kako je, če ti je nekdo všeč:

»Jure ima popolnoma odštekano frizuro, spravlja me v smeh in vsakič ko ga vidim, mi postane nerodno in bi se najraši ugreznila v tla.«

»Anja je punca iz sosednjega razreda. Večkrat razmišljam, kdaj jo bom spet videl in ob misli na to postanem živčen, ob srečanju z njo pa mi postane vroče in v obraz postanem rdeč.«

So tudi tebi znani takšni občutki? Se sprašuješ, kaj se dogaja? Povsem verjetno je, da te je zadel angel ljubezni in da si zatreskan/a.

Kaj sploh zaljubljenost je?

S tem ko postajamo starejši in rastemo telesno, se prav tako razvijajo tudi naša čustva. Zaljubljenost je beseda, ki opisuje posebna čustva in občutke, ki jih imamo do druge osebe – do sošolke, sošolca, fanta ali dekleta iz višjih razredov ali pa na primer do prijatelja, s katerim se dobro razumemo.

Ko smo zatreskani, smo vznemirjeni, saj se spoznavamo s čustvi, ki jih občutimo, ko nam je nekdo zares všeč.

To te lahko včasih spravi v negotovost in ne veš, kaj se dogaja – vse je novo, ti pa ne veš, kako reagirati. Občutiš cel kup mešanih občutkov. Ko vidiš svojo simpatijo, bi se včasih najraje pognal v tek ali se skril za drevo. Drugi del tebe pa si želi, da bi te simpatija opazila in s tabo delila podobna čustva, kot jih občutiš sam.

Zaljubljenost nekoliko spominja na ljubezen dveh odraslih, ki se imata rada. Na nek način nas spodbuja k razmišljanju in sanjarjenju, s kakšno osebo si želimo biti, ko odrastemo. Pomaga nam razumeti, katere lastnosti so nam všeč pri drugih ljudeh – in morda tudi spoznati, kaj nam ni všeč.

Comments are closed.