Kaj lahko naredimo, da bo ločitev čim bolj preprosta?


Ohranjanje miru. Soočanje z ločitvijo je enostavejše takrat, ko se starša med seboj razumeta. Najstnikom je še posebej težko takrat, ko se starša prepirata ali gojita zamere drug do drugega. Žal ne moreš kaj veliko vplivati na to, da bi se starša razumela v procesu ločevanja, lahko pa jima rečeš, naj se karseda potrudita za premirje in se ne žalita ter si govorita neprijetnih stvari.

Ne glede na to, s kakšnimi težavami se par sooča, kot starša morata reševati spore na miren način ter tako zmanjšati stres, ki ga povzročata otrokom. Povej staršem, da ne glede na to, da je situacija zelo napeta, se nočeš znajti na sredini med dvema ognjema.

Poštenost. Večina najstnikov je mnenja, da se nočejo opredeljevati, na kateri strani so. Povsem tvoja odločitev je, s kom se več pogovarjaš in komu namenjaš več pozornosti – nihče ne bi smel biti zaradi tega ljubosumen, prizadet ali jezen. Krivično je, da ti dajeta občutek, da ni pošteno od tebe, če govoriš z drugim staršem in da ti dajeta občutek, da je njuna sreča na tvojih ramenih.

Če se starši težko soočajo z jezo in zagrenjenostjo, ali pa so depresivni zaradi sprememb, ki jih prinaša ločitev, lahko poiščejo psihološko ali terapevtsko pomoč. To jim lahko pomaga pri prebolevanju bolečine, ki je nastala zaradi ločitve, najdejo osebno srečo in zadovoljstvo ter s tem razbremenijo otroke. Ločitev je zelo stresna tako za otroke kot mladnostnike, zato ti bo mogoče lažje prebroditi to obdobje s pomočjo družinskega psihologa ali terapevta. Mogoče se ti bo na začetku zdelo čudno govoriti z nekom, ki ga sploh ne poznaš, o svojih občutkih, vendar ti je lahko v zelo veliko pomoč, če slišiš, kako so se drugi najstniki soočili s takšno situacijo.

Ohranjanje stikov. Razpetost med domovoma obeh staršev je lahko zelo naporna, še posebej, če živita precej daleč drug od drugega. Včasih je dobra ideja, da ohranjaš stike s staršem, ki ga vidiš manj pogosto. Že kratek sms ali email pomaga, da izraziš čustva, da ga/jo pogrešaš. Za ohranjanje stikov je potrebno kar nekaj truda, vendar vaju bo zbližalo, če si povesta, kaj počenjata v prostem času, kakšne so tvoje aktivnosti ipd.

Iskanje poti in ustreznih rešitev. Verjetno si želiš, da bi oba starša prišla na posebne dogodke, kot so tekme, nastopi in druga srečanja. Vendar se včasih eden od staršev počuti neprijetno, če pride tudi drugi. Dobro je, če starša sama poiščete srednjo pot in najdeta rešitev, še posebej, ker v procesu ločevanja verjetno še bolj potrebuješ podporo in prisotnost obeh staršev. Poskusi najti rešitev ali kompromis ter o tem govori z obema staršema.

Pogovor o prihodnosti. Mnogi najstniki, katerih starši se ločujejo, so v skrbeh, da bo ločitev vplivala na njihove načrte in prihodnost. Skrbi jih, da bodo zelo kmalu občutili posledice denarnih izdatkov, ki jih prinese ločitev (plačilo odvetnikov, dve gospodinjstvi), kar bo vplivalo na njihov študij v prihodnosti ipd.

Izberi primeren čas in se pogovori o tem z obema staršema – ko bo dovolj časa, se usedite in pogovorite, kako bo ločitev vplivala nate. Naj te ne skrbi, da bosta zaradi tega starša še bolj pod stresom, poskusi najti trenutek, ko bosta oba dokaj mirna. Veliko boljše je, da o svojih občutkih govoriš, kot pa da jih držiš v sebi in s tem pustiš, da skrbi in zamera v tebi naraščajo še naprej. Rešitev obstaja za večino težav, včasih je najboljšo rešitev za vso družino dobro poiskati s pomočjo družinskega psihologa ali terapevta.

Comments are closed.