Bullying: Vprašanja in odgovori

Vprašanje:

V šoli je pravi pekel. Sošolci so naredil facebook skupino, v kateri me zasmehujejo. Žaljivke pa pišejo tud po mojem zidu. Kaj lahko naredim?

Odgovor:

Takšno početje nikakor ni sprejemljivo.

Svetujem ti, da si prebereš in upoštevaš nasvete pod temo bullying. Je pa tvoj primer vsekakor zelo specifičen. Tako kot prednosti ima facebook tudi veliko slabosti, med njimi tudi to, kar si sam omenil. Njegovi ustvarjalci se vsakodnevno srečujejo s takšnimi primeri, zato so razvili način, kako preprečiti, da ne prihaja do takšnih zlorab.

Facebook spodbuja vse uporabnike, da prijavijo neprimerno in žaljivo vsebino, in sicer je zato namenjen gumb »Report/Prijavi«, ki se nahaja spodaj pod vsakim komentarjem in tudi levo spodaj pri vsaki skupini. Tako lahko prijaviš celotno skupino kot neprimerno, lahko pa tudi posamezne komentarje. Ob kliku na »Report/Prijavi« imaš nato na izbiro več možnosti, ki opredelijo, zakaj je vsebina neprimerna. Facebook preuči prijavo in se nato opredeli, ali bodo vsebino odstranili ali ne. Vse prijave so zaupne in anonimne.

Če pa nekdo piše žaljivke ali neprimerne komentarje po tvojem zidu, ti priporočam, da ga odstraniš s seznama prijateljev oziroma ga blokiraš. Tako ta oseba ne bo več mogla ne brati ne pisati po tvojem zidu. Prav tako se na isti način prijavi, če nekdo naredi tvoj osebni profil in s tem zlorabi tvoje podatke. Priporočam ti tudi, da si nastaviš zasebnost tvojega profila, tako da bodo lahko tvoje podatke in vsebino videli zgolj tvoji prijatelji.

————————————————————————————————–

Vprašanje:

Oj! Sem Katja in imam 16 let. V šoli je skupina fantov, ki vsakodnevno nadlegujejo in ustrahujejo mojega sošolca. Žal mi je zanj in želela bi mu pomagat, pa ne vem kako. On o tem sploh ne govori z nikomer. Kradejo mu denar in ga spravlajo v jok. Vidla sem, kako so mu zlomil očala in jih vrgli v straniščno školjko. Lahko sama karkoli nardim, da bi se to prenehal? Nočem pa, da bi se te fantje spravli name. Hvala.

Odgovor:

Pozdravljena Katja,

zelo lepo od tebe, da želiš pomagati omenjenemu fantu. Verjetno je zaradi tega v zelo veliki stiski. Za začetek bi lahko postala njegova prijateljica, saj jo v takšni situaciji zagotovo potrebuje.

Glede na opisano pa bi bilo potrebno govoriti tudi z njegovimi starši. Če je možnost, bi lahko govorila z njegovo mamo o situaciji ter jo napotila na razgovor o tem k učitelju/učiteljici?

Dobro bi bilo obvestiti učitelja/učiteljico o tem, kaj se dogaja s tvojim sošolcem, če je le možno. Vendar zaradi tega nikakor ne spravljaj samo sebe v težave in se ne izpostavljaj omenjenim fantom, saj lahko tako ti postaneš njihova nova žrtev. To stori le v primeru, če to dejanje ne bo imelo negativnih posledic zate.

Lahko pa napišeš strokovni službi in učitelju anonimno sporočilo, v katerem opišeš, kaj se dogaja ter izraziš željo, naj ukrepajo.

Želim ti veliko uspeha.

————————————————————————————————–

Vprašanje:

Živjo!  Star sem 13 let in mam problem. V šoli med telovadbo me non stop fantje v ekipi spotikajo, potiskajo, zadnje čase pa se mi dogaja, da mi kradejo malco. O vsem sem že govoru z učiteljco, ampak ni blo sprememb.

Odgovor:

Pozdravljen,

prvi korak pri reševanju težave si naredil že s tem, da si poiskal pomoč. Žal pogovor z učiteljico ni obrodil sadov.

Tu je nekaj nasvetov, kako se izogniti težavam, ki si jih opisal. Priporočam ti, da se zadržuješ na mestih, kjer je ves čas v bližini šolsko osebje. Veliko manj verjetnosti je, da te bodo fantje nadlegovali tam, kjer je v bližini dosti ljudi.

Svojo težavo zaupaj tudi staršem, ki naj napišejo pismo učitelju/učiteljici o tem, kaj se ti dogaja. Predlagajo naj, če je možno, da ima razred v okviru pouka voden pogovor s strani učiteljice ali šolskega psihologa o ustrahovanju in nadlegovanju.

Comments are closed.