Blog: Eckhart Tolle – Spoznajmo človeka

Kdo je Eckhart Tolle, sprašujete?

Watkins Review pravi, da je Eckhart Tolle eden najvplivnejših duhovnih voditeljev današnjih časov. New York Times se s to trditvijo strinja in Tolle-ja označuje kot najpopularnejšega spiritualista v ZDA.  Nemško-rojeni Kanadčan je doživel slavo s knjigama “The power of now” in “New Earth“. Znan je predvsem po tem, da je velik del svojega življenja (do 29 leta) preživel v hudi depresiji, dokler ni samoiniciativno doživel popolne notranje preobrazbe, v kateri je popolnoma spremenil svoj pogled na svet. Vprašal se je “Kdo je ta jaz, ki je depresiven? Kdo je ta jaz, ki ne more živeti s svojim sebstvom, samstvom oziroma bistvom samega sebe?

Eckhart Tolle je doživel “prebujenje”, ko se je naučil ločiti med “jazom – engme” in “bistvom sebe – eng. self“. Zaradi narave Slovenskega jezika je zelo težko natančno ponoviti njegove besede, vendar v osnovi se je Eckart zamislil “Jaz ne morem več živeti sam s sabo. Kdo sploh je ta “jaz”, ki ne more več živeti z mano?” Ko je spoznal, da lahko ta patološki “jaz” loči od svojega bistva, življenjske energije, sebstva, duše, kakorkoli želite to imenovati, je nekaj let taval po Londonu in živel praktično kot brezdomec. Sam poroča, da so bila to najsrečnejša leta, popolne svobode in globokega blagostanja, v njegovem življenju. Od takrat naprej je napisal množico knjig, ki se prodajajo v milijonskih nakladah, posnel še več avdio predavanj in delavnic ter prepotoval večji del sveta z namenom širjenja svojih naukov. Pa še zelo zabavno ga je poslušati – primer :).

Živeti v trenutku

Mnogi ga označujejo kot novodobneža (eng. New age spiritualizem), kar je na žalost pritegnilo nase dokaj negativen stereotip šarlatanstva in hipijevstva. Vendar Tolle sam pravi, da njegovi nauki niso popolnoma nič novega, saj so podobno učili že starodavni mojstri duhovnosti in filozofije, kot sta bila Buda in Jezus na primer.

Skušajmo na kratko povzeti bistvo njegovega nauka.

V enem stavku:

Najpomembnejši je sedanji trenutek.

V več stavkih:

Ljudje živimo v tem trenutku. Vse kar imaš je ta trenutek. Preteklost je le spomin in prihodnost ni nič drugega kot projekcija misli oz. fantazija. Nikoli v življenju ni bilo trenutka, ki ne bi bil “sedaj” in nikoli ga ne bo. Tolle pravi, da Stari Rimljani niso živeli par tisoč let nazaj, živeli so “sedaj”, v svojem lastnem trenutku.

Sprememba se vedno najprej zgodi znotraj sebe. Če ne moreš spremeniti sebe, svojega doživljanja, mišljenja, želja itd. potem nobena zunanja sprememba ne bo imela pomembnega učinka na tebi. Ko človek spremeni sebe, ko zamenja očala skozi katera gleda svet, ko spremeni lasten filter, preko katerega dojema svet, tedaj se spremeni tudi svet okoli tebe.

Mir oz. mirovanje (eng. stilness), ki nastane med mislimi, je bolj pomembna kot misli same. Misli so del jaza in ne sebstva. Misli so del fizičnega telesa in so lahko zelo uničujoče. Če se naučimo nadzirati misli, nadziramo tudi doživetje. Mir med mislimi je zelo težko doseči, saj ljudje konstantno nekaj mislimo. Doseči popolno tišino v glavi se zdi praktično nemogoče, vendar ni. Skušajte naslednjo vajo. Vprašajte se: “Kaj bo moja naslednja misel?” Trenutek za tem ko ste se to vprašali, medtem ko ste čakali naslednjo misel, je vaša glava bila prazna. In ta mir, ta trenutek pomeni pravo, intuitivno zavedanje samega sebe in sveta.

Čustva so povezava med mislimi oz. umom in telesom. Čustva so telesna reakcija na misli oz. um.

Ni mogoče biti srečen v prihodnosti. Mnogo ljudi, velika večina, svojo srečo veže na dogodke v prihodnosti. “Srečen bom ko bom imel nov avto, mobitel, partnerja, službo itd.” Vendar srečni ne moremo biti v prihodnosti, srečni smo lahko samo sedaj, v tem trenutku. Ne potrebujete “sedem korakov do popolne sreče”, potrebujete le en korak. To je zavestna odločitev, da bom srečen.

In še za konec?

Namen tega bloga ni rešiti vse vaše probleme in težave in narediti raj na zemlji. Namen je spodbuditi radovednost. Tolle v svojih knjigah in predavanjih zelo lepo razloži svoje nauke in koncepte in pove tudi kako jih vnesti v prakso. Name osebno je imel zelo velik vpliv, čeprav je njegove nauke težko uporabljati v modernem vsakdanu, je moje življenje postalo bolj umirjeno odkar sem slišal zanj. Pomembno je, da se vseh stvari v življenju lotite z odprto glavo brez predsodkov in mnoge vaše težave se bodo kar na enkrat rešile. Saj če smo pošteni, si težave ljudje delamo sami sebi.

Comments are closed.