Ali ohraniti zvezo po nezvestobi?

Odgovor na pogosto vprašanje, ali je možno rešiti partnerski odnos po nezvestobi, je da. Morda se vam na tem mestu poraja novo vprašanje – kako. Če se zdi odgovor na to vprašanje preprost, je resničnost daleč od tega; zahteva se veliko truda in časa ter neprijetnih pogovorov in spoznanj. Reševanje partnerskega odnosa po nezvestobi lahko traja tudi po več let.

 

Zgodilo se je. V partnerskem odnosu ste doživeli nezvestobo. Odločili ste se, da želite s partnerjem ostati skupaj, saj vam ni vseeno za pretekle mesece, leta, ki so zaznamovali vaš odnos.

Kako torej naprej?

 

Prvi korak: Varajoči mora prekiniti vse stike z osebo, s katero se je zgodila prevara

Nujen pogoj, ki mora biti izpolnjen, je ta, da partner, ki je varal, prekine vsakršni kontakt z osebo, s katero je imel afero. Omenjeno je namreč eden od pokazateljev, da sta oba partnerja usmerjena k rešitvi njunega odnosa. Prekinitev omenjenih vezi je nekoliko lažje, ko se je prevara zgodila z osebo, katera ne živi v neposredni okolici, ni sodelavec/sodelavka, sorodnik/sorodnica ali kako drugače bolj vključena v življenje varajočega. V vsakem primeru se je potrebno tej osebi kar najbolj izogniti, tudi če se za to zahteva menjava službe, pretrganje prijateljskih ali družinskih vezi oziroma podobno. 

 

Drugi korak: Spoznajte, kolikšna je želja po ohranitvi odnosa 

Ne le prekinitev afere in kontakta s tretjo osebo, prav tako je pomembno, da prihaja odločitev o ohranitvi razmerja od obeh partnerjev. Če si en partner močno želi nadaljevati zvezo, drugi pa ni prepričan v možnost njenega obstoja, je vsekakor vprašljivo, koliko se bo nadaljevanje odnosa obneslo. Vzemite si čas, kar ne pomeni le en teden, ampak mesec ali več, in razmislite, kaj si želite, koliko vam pomeni partner ter ali ste se pripravljeni soočiti s prevaro. Če po preteklem času še vedno niste prepričani, ali ostati s partnerjem in se truditi za odnos ali oditi, vedite, da lahko poskusite. Tekom časa se boste vse bolj zavedali, ali je ohranitev odnosa s partnerjem to, kar si resnično želite.

 

Tretji korak: Pogovarjajta se!

Ko sta partnerja ugotovila, da sta se oba pripravljena truditi za odnos, se naj začnejo pogovori. Le-ti so velikokrat mučni, saj prevaranega partnerja zanima več o prevari, kar je boleče tako za prevarano stran kot tistega, ki je varal. Partner, ki je varal, namreč pogosto ne želi izdati vseh podrobnosti afere, saj meni, da tako ne bo prizadel druge osebe, kar pa onemogoča, da bi nastal problem v popolnosti rešila. Kljub neprijetnosti pogovorov, so ti velikega pomena, saj lahko z njihovo pomočjo partnerja odkrijeta, kaj je vodilo v prevaro ter kaj lahko v nadalje v odnosu spremenita. Nujno je torej potrebna iskrenost in odprtost.

 

Četrti korak: Poiščite strokovno pomoč

Soočanje tako s prevaro kot več podrobnostmi o njej velikokrat onemogoča partnerjema, da se nadalje konstruktivno odzoveta na te informacije. Vpliv čustev, ki je pri razreševanju prevare velik, namreč ovira jasnejše misli. Tako je zaželeno, da si partnerja poiščeta strokovno pomoč, kot je psiholog ali psihoterapevt. Le-ta partnerja usmerja k nadaljnjemu spoznavanju samega sebe in drug drugega, s pomočjo česar lažje preideta to težko obdobje njune zveze ter spoznata, ali bosta sposobna ohraniti odnos v nadalje. Strokovna pomoč torej ni nujen korak v ohranitvi partnerskega odnosa po nezvestobi, lahko pa slednja marsikaj olajša.

 

Peti korak: Ohranjajte zvezo in ne pozabite v popolnosti na preteklost

Če partnerjema uspe prehoditi težko pot od prelomljenega zaupanja do njegove ponovne vzpostavitve, je to zanju pokazatelj, da jima je njuna zveza pomembna ter vredna vsakega truda. Preteklost partnerja ne sme obremenjevati, vseeno pa nanjo ne gre pozabiti. Prehojena pot, vložen čas in trud za ponovno vzpostavitev uspešnega partnerskega odnosa ne smejo biti pozabljeni. Vsak dan znova se je potrebno opomniti, da je bila dana nova priložnost, ki je ne gre izpustiti iz rok.

 

V vsakem slabem je nekaj dobrega in tudi za nezvestobo velja enako. V kolikor do nje pride in partnerjema uspe ohraniti odnos, lahko postaneta še bolj povezana kot predhodno, saj drug drugega spoznata veliko bolje, hkrati pa cenita ves napor, ki sta ga vložila v obstanek njunega razmerja. Vse, kar smo v sedanjosti, je posledica dogajanja v preteklosti. Preteklost je torej naša učiteljica, v sedanjosti pa lahko znanje, ki nam ga je posredovala, uporabimo. Naj bo slednje vodilo za vse partnerske odnose. 

Comments are closed.