Aktivno staranje

V zadjem času smo prejeli pisma, v katerih se kar nekaj izmed vas sprašuje o pozitivnih vidikih staranja. Slavica je zapisala: »Ko se staramo, se nam počasi slabšajo tudi naše sposobnosti. Kaj je v tem lahko tudi pozitivnega?«

Odgovor:

Kaj sploh pomeni aktivno staranje? Verjetno je prva asociacija, ki jo dobite ob tem pojmu, rekreacija za starostnike ali pa morda popotovanja. Kar seveda vsekakor spada na področje aktivnega staranja. Pa ste morda pomislili tudi na tako preproste in vsakdanje stvari, kot so kuhanje, ukvarjanje z vrtom, branje, kvačkanje in podobno?

Aktivno staranje pomeni, da počnete nekaj, kar vas veseli, kar vam pomeni do neke mere napor, ampak hkrati nekaj koristnega in prijetnega, kar počnete predvsem zase in za lastno zadovoljstvo. Ta aktivnost mora biti nekaj, kar vas zanima in radi počnete, drugače pri njej ne boste želeli vztrajati dlje časa.

Zakaj pa je sploh pomembno, da ostajamo aktivni tudi ali morda še posebno v obdobju starosti? Najpomembnejši vidik aktivnosti je, da ste ob tem, ko počnete nekaj prijetnega, srečni. Drugi pomembni vidik pa je ta, da pogosteje, ko nekaj počnemo, boljši smo v tem. V starosti morda ne nujno boljši, kot smo bili, vsekakor pa boljši, kot bi bili, če aktivnosti ne bi počeli. Za večino veščin in sposobnosti namreč velja, da se ohranjajo samo, če jih uporabljamo. Na ta način lahko tudi vadimo in ohranjamo miselne sposobnosti v zelo pozni starosti. S tega vidika so zelo dobre aktivnosti tudi šah, kartanje, reševanje križank in podobno, kjer moramo ob dejavnosti misliti.

Najbolj pomembno pri aktivnosti pa je seveda to, da ko se z nečim ukvarjamo, postajamo v tej aktivnosti vedno boljši. S tem, ko postajamo vse boljši, pa to aktivnost tudi z večjim veseljem opravljamo. Ker nekaj radi počnemo in smo v tem vedno boljši, pa nas to tudi vedno bolj osrečuje. To je torej začaran krog, ki pa je v tem primeru seveda zelo pozitiven.

Pogosto pa se vprašamo, kaj sploh lahko počnemo, ko pa ne deluje več vse tako kot včasih? Morda res ne deluje več tako dobro kot včasih, kljub temu pa to ne pomeni, da ničesar ne zmoremo. Najbolj prizadete so dinamična moč in spominske funkcije. Kljub temu pa je večina starostnikov zaradi izkušenj, kompenzacij in razvoja novih strategij dela na marsikaterem področju ravno toliko ali celo bolj sposobnih kot njihovi mlajši vrstniki.

Zato si poiščite svojo aktivnost, nekaj, kar vam ustreza. Za vsakega se nekaj najde. Razmislite le o tem, kaj pravzaprav želite početi; ste rajši sami ali rajši v družbi? Imate rajši fizične ali miselne aktivnosti? Radi poskušate nove stvari ali rajši ohranjate stalno rutino? To so večinoma glavna vprašanja, na katera si morate odgovoriti, ko iščete primerno aktivnost zase.

Za tiste, ki imate rajši organizirane aktivnosti, po možnosti v družbi svojih vrstnikov, pa bo najbolje, če se obrnete na lokalno društvo upokojencev, ki obstaja v veliki večini krajev po Sloveniji, obstaja pa tudi seznam dnevnih centrov, ki so namenjeni predvsem starostnikom in njihovemu aktivnemu preživljanju časa. In sicer na povezavi

http://www.varnastarost.si/info_linki_za_upokojence/dnevni_centri/seznam_dnevnih_centrov/ .

*Na Vaša vprašanja odgovarjajo svetovalci iz Društva za psihološko svetovanje Kameleon. Pišete jim lahko tudi na info@svetovalnicakameleon.si , s pripisom “Svetovalnica”.

Comments are closed.